Korzenne, kruche ciasteczka, przepięknie pachną i cudownie smakują. Tradycyjnie mają kształt figurek z odciśniętym ornamentem. Piecze się je w drewnianych formach, ja mam jedynie sylikonowe substytuty, ale i tak ciasteczka są rewelacyjne.
Składniki ciasteczek korzennych:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, imbir. kardamon, anyż gwiaździsty, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżka rumu
- skórka otarta z cytryny
- 50 g mielonych migdałów
Jak zrobić ciasteczka korzenne?
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, korzenie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały.
Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie podzielić ciasto na 24 części i wypełnić nim foremki. Można ciasto po prostu rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.
Piec w 170 °C ok. 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!