Ciasteczka korzenne speculaas

Korzenne, kruche ciasteczka, przepięknie pachną i cudownie smakują. Tradycyjnie mają kształt figurek z odciśniętym ornamentem. Piecze się je w drewnianych formach, ja mam jedynie sylikonowe substytuty, ale i tak ciasteczka są rewelacyjne.

korzenne ciasteczka speculaas_ciasteczka holenderskie_kruche pierniczki_ciasteczka świąteczne

Składniki ciasteczek korzennych:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej (cynamon, imbir. kardamon, anyż gwiaździsty, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rumu
  • skórka otarta z cytryny
  • 50 g mielonych migdałów

Jak zrobić ciasteczka korzenne?

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, korzenie wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, skórką i rumem. Pod koniec ucierania dodać zmielone migdały.

Dalej dodać do masy maślanej mieszankę mączną. Uformować kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na 24 części i wypełnić nim foremki. Można ciasto po prostu rozwałkować i wykrawać foremkami ciasteczka.

Piec w 170 °C ok. 15-20 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *