Ciasto czekoladowe

Błyskawiczne i proste ciasto czekoladowe, a przy tym wytrawne, mocno czekoladowe, coś pośredniego między murzynkiem a brownie. U nas kolejny raz :). Doskonałe na każdą okazję – spotkanie, imieniny, walentynkowa kolacja we dwoje.

Z „Kwestii Smaku”.

ciasto czekoladowe_ciasto łatwe_ciasto błyskawiczne

Przepis na ciasto czekoladowe.

Ciasto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Jak zrobić ciasto czekoladowe?

Piekarnik włączyć na 175 °C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę połamać i wraz z masłem wrzucić do garnka. Delikatnie podgrzewając i mieszając, rozpuścić. Dodać mleko, wymieszać (do uzyskania jednolitej masy).

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (mikserem na najwyższych obrotach przez 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać mąkę i czekoladę. Ciasto przełożyć do foremki. Piec ok 43-45 minut, do suchego patyczka. Po 30 minutach od wyjęcia z piekarnika, okroić nożem wokół i przełożyć na paterę.

Przygotować polewę. Połamać czekoladę i wraz z masłem podgrzewając i mieszając, rozpuścić na wolnym ogniu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciasto czekoladowe_ciasto łatwe_ciasto błyskawiczne

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *