Barszcz ukraiński

Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).

 barszcz ukraiński_barszcz z fasolą_barszcz wegetariański

Przepis na barszcz ukraiński:

  • 3-4 ugotowane buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera (pomijam)
  • mała cebulka
  • 3-4 ziemniaki
  • kawałek białej kapusty
  • 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek
  • 3-4 suszone grzyby
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, 3-4 goździki, 1 listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, w sezonie dodaję listek świeżego lubczyku
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Dodatki:

  • jogurt lub kwaśna śmietana
  • grzanki
  • natka

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Grzyby namoczyć. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Teraz trzeba doprawić – solę, cukrem, pieprzem i ew. dokwasić (mój zakwas jest bardzo kwaśny, dlatego nie dokwaszam).

Podawać z jogurtem lub śmietaną, grzankami, posypane natką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *