Jedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :).
Przepis na barszcz ukraiński:
- 3-4 ugotowane buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera (pomijam)
- mała cebulka
- 3-4 ziemniaki
- kawałek białej kapusty
- 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek
- 3-4 suszone grzyby
- 1 szklanka zakwasu buraczanego (przepis na mój TU)
- przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 1 ziele angielskie, 3-4 ziarenka pieprzu, 3-4 goździki, 1 listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, w sezonie dodaję listek świeżego lubczyku
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Dodatki:
- jogurt lub kwaśna śmietana
- grzanki
- natka
Jak zrobić barszcz ukraiński?
Grzyby namoczyć. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji mięsnej), zagotować i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w paski: kapustę, buraki i fasolę. Gotować kolejne 10 minut. Po czym dodać sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Zestawić z ognia, dodać zakwas, ew. podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia. Teraz trzeba doprawić – solę, cukrem, pieprzem i ew. dokwasić (mój zakwas jest bardzo kwaśny, dlatego nie dokwaszam).
Podawać z jogurtem lub śmietaną, grzankami, posypane natką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.