Prosta zupa rybna

Ostatni hit wśród naszych zup rybnych. Zupa zwykła, acz niezwykła. Niby proste składniki, niby bez fajerwerków, a jest rewelacyjna. Taka pamiątka z wakacji :).

Prosta zupa rybna
Zupa rybna

Inne nasze zupy rybne:

halaszle

pstrągowa

z pomidorami i groszkiem

flaczki

Składniki prostej zupy rybnej:

  • 400 g ryby – samo mięso (najlepiej różne gatunki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • kawałek selera
  • mała cebulka lub szalotka
  • przyprawy: sól, pieprz – 4-5 ziarenek, listek laurowy, ziele angielskie – 2 ziarenka, słodka papryka do oprószenia ryby, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia
  • do podania posiekana natka i ew. grzanki

Jak zrobić zupę rybną?

Rybę posolić delikatnie oprószyć słodką papryką i odstawić. Pozostawić duże kawałki ryby. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim, nie rumieniąc, cebulę, dodać pozostałe warzywa i ziemniaki, chwilę smażyć razem. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i gotować, na wolnym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą prawie dobre (ok. 15 minut). Włożyć rybę i gotować ok. 5 minut (w zależności od grubości ryby). Doprawić solą, pieprzem, szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypać posiekaną natką, można podać grzanki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *