Ostatni hit wśród naszych zup rybnych. Zupa zwykła, acz niezwykła. Niby proste składniki, niby bez fajerwerków, a jest rewelacyjna. Taka pamiątka z wakacji :).
Inne nasze zupy rybne:
Składniki prostej zupy rybnej:
- 400 g ryby – samo mięso (najlepiej różne gatunki)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- kawałek selera
- mała cebulka lub szalotka
- przyprawy: sól, pieprz – 4-5 ziarenek, listek laurowy, ziele angielskie – 2 ziarenka, słodka papryka do oprószenia ryby, szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oliwy lub masła do smażenia
- do podania posiekana natka i ew. grzanki
Jak zrobić zupę rybną?
Rybę posolić delikatnie oprószyć słodką papryką i odstawić. Pozostawić duże kawałki ryby. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew, seler, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim, nie rumieniąc, cebulę, dodać pozostałe warzywa i ziemniaki, chwilę smażyć razem. Zalać wodą, dodać ziele angielskie, pieprz, listek laurowy i gotować, na wolnym ogniu, do momentu aż ziemniaki będą prawie dobre (ok. 15 minut). Włożyć rybę i gotować ok. 5 minut (w zależności od grubości ryby). Doprawić solą, pieprzem, szczyptą imbiru i gałki muszkatołowej. Przed podaniem posypać posiekaną natką, można podać z grzankami
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Zupa rybna zawsze jakos dziwnie krzywilam sie na samym mysl o takiej propozycji. Do czasu. Podczas urlopu nie mozna bylo nie sprobowac dan kuchni regionalnej. Ze urlop spedzalam na Kaszubach to kiedys udalam sie na wycieczke do Chmielna. A tam w restauracji rosol, zurek i zupa rybna. Skusilam sie i nie bylo to cos super w jednej miseczce ponad 20 osci. Smak jednak byl boski. Postanowilam wiec po powrocie zrobic kilka wariacji na ten temat w domu. Dzis pierwsza z nich prosta zupa rybna.