Sezon ciasteczkowy pora rozpocząć. Na dobry początek korzenne ciasteczka owsiane z rodzynkami i czekoladą. Do nich koniecznie mleko lub kakao i już może nadciągać zima :).
Składniki ciasteczek owsianych:
- 120 g masła
- 3/4 szklanki cukru (można mniej)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru lub cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki owsianej (lub pszennej)
- 2 łyżki suszonych owoców (u mnie rodzynki)
- 50 g czekolady (deserowej, mlecznej lub białej)
Jak zrobić ciasteczka owsiane z czekoladą?
Masło utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodać jajko i ponownie utrzeć na puszystą masę. Dalej dodać sól, proszek, imbir i całość zmiksować. Dodać płatki, mąkę, suszone owoce (większe posiekać), posiekaną czekoladę i całość wymieszać. Podzielić na 14 porcji. Piec na blasze wyłożonej papierem, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na złoty kolor (ok. 15 minut).
Smacznego :).
Z “Arabeski”.
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Ciasteczka owsiane z czekoladą”