Proste, niezwykle smaczne danie. Zabawny makaron z esencjonalnym, pikantnym sosem, zwieńczony chrzanowym parmezanem. Wariacja na temat dania podpatrzonego w programie Jamiego Olivera.
Składniki pasty:
- makaron jeżyki (przepis TU)
- słoik suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra, suszona papryczka
- 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
- gałązka tymianku
- ok. 10 cm korzenia chrzanu
- kromka suchego chleba
- oliwa do smażenia
Jak zrobić makaron jeżyki z suszonymi pomidorami i parmezanem chrzanowym?
Pomidory osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną drobno papryczkę (bez nasion) i słodką papryką, listki tymianku i jeszcze chwilę smażyć razem. Zdjąć z patelni osączyć, oliwę zostawić na patelni. Obrać i zetrzeć chrzan, chleb pokruszyć. Chleb i chrzan podsmażyć na patelni, która pozostała po pomidorach. W między czasie ugotować makaron. Do ugotowanego dodać pomidory i posypać “parmezanem”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.