Makaron jeżyki z suszonymi pomidorami i chrzanowym parmezanem

Proste, niezwykle smaczne danie. Zabawny makaron z esencjonalnym, pikantnym sosem, zwieńczony chrzanowym parmezanem. Wariacja na temat dania podpatrzonego w programie Jamiego Olivera.

makaron jeżyki z pomidorami i wegańskim parmezanem
Makaron jeżyki z pomidorami i chrzanowym parmezanem

Składniki pasty:

  • makaron jeżyki (przepis TU)
  • słoik suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra, suszona papryczka
  • 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki
  • gałązka tymianku
  • ok. 10 cm korzenia chrzanu
  • kromka suchego chleba
  • oliwa do smażenia

Jak zrobić makaron jeżyki z suszonymi pomidorami i parmezanem chrzanowym?

Pomidory osączyć, pokroić w paski i podsmażyć na oliwie. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną drobno papryczkę (bez nasion) i słodką papryką, listki tymianku i jeszcze chwilę smażyć razem. Zdjąć z patelni osączyć, oliwę zostawić na patelni. Obrać i zetrzeć chrzan, chleb pokruszyć. Chleb i chrzan podsmażyć na patelni, która pozostała po pomidorach. W między czasie ugotować makaron. Do ugotowanego dodać pomidory i posypać „parmezanem”.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *