Czekolada i kokos cudne połączenie na chłodne dni.
Składniki ciasta brownie bounty:
Brownie:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 180 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 85 g mąki owsianej (lub zwykłej w wersji glutenowej)
- 50 g zmielonych migdałów
- szczypta soli
Bounty:
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
Dodatki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- pełna łyżka masła
Jak zrobić ciasto brownie-bounty?
Brownie. Przygotować foremkę o średnicy 21 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 160 stopni C.
Masło rozpuścić, chwilę przestudzić i dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić na gładką masę. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubijając wlać powoli czekoladę z masłem. Wyłączyć mikser, dodać migdały i mąkę. Przełożyć do foremki i piec 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Bounty. Mleko zagotować z masłem (uwaga! trzeba mieszać, można łatwo przypalić). Do wiórki, lekko przestudzić i wyłożyć na brownie. Całość można polać rozpuszczoną z masłem na parze czekoladą.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Ciasto brownie bounty”