Ciasto brownie bounty

Czekolada i kokos cudne połączenie na chłodne dni.

Ciasto brownie bounty
Ciasto brownie bounty

Składniki ciasta brownie bounty:

Brownie:

  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 180 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 85 g mąki owsianej (lub zwykłej w wersji glutenowej)
  • 50 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Bounty:

  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła

Dodatki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • pełna łyżka masła

Jak zrobić ciasto brownie-bounty?

Brownie. Przygotować foremkę o średnicy 21 cm – wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 160 stopni C.

Masło rozpuścić, chwilę przestudzić i dodać połamaną czekoladę. Mieszając rozpuścić na gładką masę. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli. Ubijając wlać powoli czekoladę z masłem. Wyłączyć mikser, dodać migdały i mąkę. Przełożyć do foremki i piec 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Bounty. Mleko zagotować z masłem (uwaga! trzeba mieszać, można łatwo przypalić). Do wiórki, lekko przestudzić i wyłożyć na brownie. Całość można polać rozpuszczoną z masłem na parze czekoladą.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *