Jeżyki – makaron owsiany

Makaron jeżyki podpatrzyłam w programie Jamiego Olivera o włoskich podróżach kulinarnych. Program śledziłam z zapartym tchem i kilka dań zaadoptowałam do swojej kuchni – makaron z surową kiełbasą, makaron z parmezanem dla ubogich, przekąskę z papryki. Makaron jest daniem z serii minimum składników maksimum smaku, daniem ubogich ludzi – cucina povera. A oprócz tego przygotowanie jeżyków to świetna zabawa z dziećmi. Przekonajcie się sami :).

Makaron owsiany bezglutenowy
Jeżyki makaron owsiany

Składniki:

  • 2 szklanki mąki owsianej*
  • ok. 1 i 1/4 szklanki gorącej wody**
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do makaronu dodać sól i gorącą wodę. Zagnieść elastyczne ciasto (powinno być nieco luźniejsze niż z mąki pszennej). Zagniecione i wyrobione ciasto przykryć folią i zostawić na 0,5 godziny. Po tym czasie z kawałków ciasta formować długie wałeczki na grubość palca (podobnie jak na kopytka, ale wałeczki są cieńsze), wałki dzielić na 1 cm kawałki. I teraz do zabawy zapraszamy dzieci. Bierzemy tarkę o średnich oczkach, odwracamy ją na drugą stronę i centymetrowe kawałki przeciągamy palcem po tyle tarki i w ten sposób powstaje piękny makaron jeżyki, a ile przy tym radości i zabawy. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie. Taki kształt pasuje do sosów paprykowych, pomidorowych, z surową kiełbasą, ale zupełnie nie pasuje do dań na słodko (z owocami, serem).

*makaron można zrobić z mąki pszennej

**do makaronu z mąki pszennej trzeba dodać mniej wody i nie musi być tak gorąca

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

3 thoughts on “Jeżyki – makaron owsiany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *