Delikatnymi i puszystymi serniczkami z galaretką i borówkami rozpoczynam cykl minideserków. Takie deserki to idealne rozwiązanie na spotkania towarzyskie.
Składniki serniczków na zimno z borówkami:
- 500 g zmielonego twarogu (najlepiej sernikowy)
- 125 ml zimnej kremówki
- 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru pudru
- dodatki smakowe: wanilia lub starta skórka cytrynowa
- 1 kubek borówek
- 1/2 paczki galaretki (owoce leśne lub wiśniowa)
- 8-10 okrągłych biszkoptów*
Jak zrobić serniczki z galaretką i borówkami?
Przygotować pojemniczki na serniki. Na dno każdego położyć biszkopt. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając odrobinę mniej wody. Borówki umyć i osuszyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i wanilią lub skórką cytrynową. Śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z twarogiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną, dodać do sera. Wsypać 2/3 borówek, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanych pojemniczków. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po ww. czasie posypać resztą borówek i polać schłodzoną galaretką.
*bezglutenowe, w wersji bezglutenowej
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.