Serniczki na zimno z borówkami

Delikatnymi i puszystymi serniczkami z galaretką i borówkami rozpoczynam cykl minideserków. Takie deserki to idealne rozwiązanie na spotkania towarzyskie.

Miniserniczki na zimno z borówkami
Miniserniczki na zimno z borówkami

Składniki serniczków na zimno z borówkami:

  • 500 g zmielonego twarogu (najlepiej sernikowy)
  • 125 ml zimnej kremówki
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dodatki smakowe: wanilia lub starta skórka cytrynowa
  • 1 kubek borówek
  • 1/2 paczki galaretki (owoce leśne lub wiśniowa)
  • 8-10 okrągłych biszkoptów*

Jak zrobić serniczki z galaretką i borówkami?

Przygotować pojemniczki na serniki. Na dno każdego położyć biszkopt. Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając odrobinę mniej wody. Borówki umyć i osuszyć.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i wanilią lub skórką cytrynową. Śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z twarogiem. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną, dodać do sera. Wsypać 2/3 borówek, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanych pojemniczków. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po ww. czasie posypać resztą borówek i polać schłodzoną galaretką.

*bezglutenowe, w wersji bezglutenowej

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *