Ciasto czekoladowe z borówkami

Dawno nie było na blogu ciasta czekoladowego. Lato, słońce, upał i jakoś tak czekolada nie pasuje. Na dodatek trzeba włączyć piekarnik. Moje nowe ciasto czekoladowe jest błyskawiczne, z borówkami i pasują do niego lody :), czyli idealnie wpisuje się w letnią aurę. Może jedynie nazwa powinna być inna – brownie migdałowe, bezglutenowe z borówkami? Ale w słowie bezglutenowe kryje się reżim dietetyczny, a to budzi nie zawsze dobre skojarzenia…

Brownie migdałowe z borówkami
Ciasto czekoladowe z borówkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 g mielonych migdałów
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka borówek
  • szczypta soli

Jak zrobić placek czekoladowy z borówkami?

Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać mąką/kokosem/migdałami (w wersji bezglutenowe – bezglutenowa). Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopn C.

Wymieszać mielone migdały, kokos, skórkę pomarańczową i kakao. 2/3 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostałą czekoladę pokroić w kostkę.

Owoce umyć i osuszyć.

Jajka ubić razem z cukrem i szczyptą soli na pulchną, jasną masę (ok. 7 minut mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodać rozpuszczoną czekoladę (przestudzoną) i delikatnie wymieszać. Dalej dodać mieszankę migdałową i ponownie ostrożnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Wierzch posypać borówkami i kostkami czekolady.

Piec 35 minut. Po upieczeniu wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem, kakao lub podawać z lodami lub bitą śmietaną,

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Na podstawie „Moich wypieków” (zmienione).

Brownie migdałowe z borówkami
Ciasto czekoladowe z borówkami
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *