Dawno nie było na blogu ciasta czekoladowego. Lato, słońce, upał i jakoś tak czekolada nie pasuje. Na dodatek trzeba włączyć piekarnik. Moje nowe ciasto czekoladowe jest błyskawiczne, z borówkami i pasują do niego lody :), czyli idealnie wpisuje się w letnią aurę. Może jedynie nazwa powinna być inna – brownie migdałowe, bezglutenowe z borówkami? Ale w słowie bezglutenowe kryje się reżim dietetyczny, a to budzi nie zawsze dobre skojarzenia…
Składniki:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 g mielonych migdałów
- 50 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka borówek
- szczypta soli
Jak zrobić placek czekoladowy z borówkami?
Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać mąką/kokosem/migdałami (w wersji bezglutenowe – bezglutenowa). Piekarnik nastawić na temperaturę 150 stopn C.
Wymieszać mielone migdały, kokos, skórkę pomarańczową i kakao. 2/3 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostałą czekoladę pokroić w kostkę.
Owoce umyć i osuszyć.
Jajka ubić razem z cukrem i szczyptą soli na pulchną, jasną masę (ok. 7 minut mikserem na najwyższych obrotach). Do ubitych dodać rozpuszczoną czekoladę (przestudzoną) i delikatnie wymieszać. Dalej dodać mieszankę migdałową i ponownie ostrożnie wymieszać. Przełożyć do foremki. Wierzch posypać borówkami i kostkami czekolady.
Piec 35 minut. Po upieczeniu wystudzić. Można oprószyć cukrem pudrem, kakao lub podawać z lodami lub bitą śmietaną,
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie “Moich wypieków” (zmienione).