Ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem

Jesienne ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym aromatyczne i smaczne.

Ciasto na oleju z jabłkami, rodzynkami i imbirem
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem

Składniki ciasta z jabłkami, rodzynkami i imbirem:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru (220 g)
  • skórka otarta z cytryny
  • 220 ml oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 275 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 35 g płatków owsianych
  • 60 g rodzynek
  • szczypta soli
  • 400 g kwaśnych jabłek (antonówki, renety, inne)
  • dodatki: cukier puder, lody

Jak zrobić ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem?

Przygotować foremkę o średnicy 23 cm – na dnie położyć papier do pieczenia. Nastawić piekarnik na 165 stopni C.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, solą i skórką cytrynową na jasną i puszystą masę ok. 8 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do jajek, ciągle ubijając, dodawać powoli po łyżeczce olej, dalej miód.

Mąkę wymieszać z imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek razem z płatkami i rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać jabłka i ponownie delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 1 godziny i 15 minut, do suchego patyczka.

Z Kwestii Smaku (z drobnymi zmianami).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *