Galuszki owsiane z grzybami

Prosty przepis na pyszne jesienne danie. Domowe kluseczki z sosem śmietankowo-grzybowym z delikatną nutą czosnkową.

Kluseczki owsiane z grzybami
Galuszki owsiane z grzybami

Składniki galuszek owsianych z grzybami:

Grzyby:

  • 40-50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, kurki, prawdziwki)
  • 120-150 ml śmietanki (18 lub 30 %)
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • natka do posypania dania
  • ew. twardy ser do starcia na wierzch dania

Galuszki:

  • 250 g mąki owsianej
  • 3 jajka
  • ew. ciepła woda, jeśli ciasto jest za gęste (zwykle dodaję)
  • sól

Jak zrobić galuszki owsiane z grzybami?

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby obrać, pokroić, obgotować (jeśli trzeba), odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę, dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut. Dodać śmietankę i zestawić z ognia.

Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Zostawić ciasto na 10-15 minut. Jeśli będzie zbyt geste dodać letniej wody. Zwykle dodaje, ponieważ mąka owsiana jest bardziej chłonna niż pszenna. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.

Galuszki połączyć z grzybami. Posypać natką i ew. twardym startym serem. Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z galuszkami:

zupa pstrągowa z galuszkami

paprykarz z kurczaka z galuszkami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *