Prosty przepis na pyszne jesienne danie. Domowe kluseczki z sosem śmietankowo-grzybowym z delikatną nutą czosnkową.
Składniki galuszek owsianych z grzybami:
Grzyby:
- 40-50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, kurki, prawdziwki)
- 120-150 ml śmietanki (18 lub 30 %)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- natka do posypania dania
- ew. twardy ser do starcia na wierzch dania
Galuszki:
- 250 g mąki owsianej
- 3 jajka
- ew. ciepła woda, jeśli ciasto jest za gęste (zwykle dodaję)
- sól
Jak zrobić galuszki owsiane z grzybami?
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Grzyby obrać, pokroić, obgotować (jeśli trzeba), odcedzić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę, dodać grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem kilka minut. Dodać śmietankę i zestawić z ognia.
Z mąki, soli i jajek wyrobić ciasto (wybijając łyżką, aż będzie gładkie i pokażą się pęcherzyki). Powinno być odrobinę gęściejsze niż na kluski lane, ale rzadsze niż na kluski kładzione. Zostawić ciasto na 10-15 minut. Jeśli będzie zbyt geste dodać letniej wody. Zwykle dodaje, ponieważ mąka owsiana jest bardziej chłonna niż pszenna. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na garnku położyć tarkę (sitko) do galuszek i partiami przecierać ciasto łyżką bezpośredni do garnka. Utworzą się piękne, drobne kluseczki. Wyjmować kluski łyżką cedzakową. Można zahartować zimną wodą.
Galuszki połączyć z grzybami. Posypać natką i ew. twardym startym serem. Podawać z buraczkami lub dowolną surówką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z galuszkami: