Masło kurkowe

Cudowne smarowidło do chleba. Aromatyczne kurki, aromatyczne masło, nuta czosnku i gotowe. W sezonie grzybowym koniecznie :). Dodam, że kurki można zastąpić borowikami lub maślakami.

Masło kurkowe, smarowidło do chleba
Masło kurkowe

Składniki masła kurkowego:

  • 300 dag kurek
  • 10-15 dag masła (w temperaturze pokojowej)
  • szalotka lub mała cebulka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz

Jak zrobić masło kurkowe?

Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Dodać kurki, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Ostudzić.

W blenderze zmiksować grzyby na gładką masę, dodać masło, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do ldówki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z „Mirabelkowego bloga” zmienione.

Masło kurkowe , smarowidło do chleba
Masło kurkowe
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *