Cudowne smarowidło do chleba. Aromatyczne kurki, aromatyczne masło, nuta czosnku i gotowe. W sezonie grzybowym koniecznie :). Dodam, że kurki można zastąpić borowikami lub maślakami.
Składniki masła kurkowego:
- 300 dag kurek
- 10-15 dag masła (w temperaturze pokojowej)
- szalotka lub mała cebulka
- 1/2 ząbka czosnku
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Jak zrobić masło kurkowe?
Cebulę pokroić i podsmażyć na oleju na dużej patelni. Dodać kurki, chwilę smażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Ostudzić.
W blenderze zmiksować grzyby na gładką masę, dodać masło, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do ldówki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z “Mirabelkowego bloga” zmienione.