Adżika to popularny sos wywodzący się z kuchni kaukaskiej, popularny w Gruzji, Armenii, Turcji i Rosji. Głównym składnikiem sosu jest papryka, w skład wchodzi także czosnek i zioła. Moja wersja zawiera również inne warzywa – marchew, pomidory, cebulę, a także jabłka. Adżika stanowi ważny składnik kuchni kaukaskiej, dodawana jest do zup, mięs, ryb, makaronów, można posmarować nim kanapkę, maczać w niej warzywa, zajadać się z serem.
Składniki sosu:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1-2 sztuki papryczki chili
- 2 cebule
- 150 g czosnku
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg jabłek
- 1/2 szklanki octu (można ciut mniej)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka kolendry i nasion kopru
- po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonego pieprzu, szafranu
Jak zrobić adżikę?
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i usunąć szypułki. Tak przygotowane pokroić. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić. Cebulę, marchew, czosnek, jabłka obrać. Cebulę pokroić, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, jabłka pokroić i wyjąć gniazda nasienne. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i pod przykryciem zagotować (przemieszać 1-2 razy). Po zagotowaniu dodać pozostałe składniki, zamieszać, przykryć i gotować godzinę (mieszać od czasu do czasu). Po ww. czasie miksujemy, ale nie na gładką masę (można praską do ziemniaków) i gotujemy przez następną godzinę pod przykryciem także mieszając od czasu do czasu. Zdjąć pokrywkę i gotować kolejną godzinę, także mieszając. Przełożyć do przygotowanych słoików, zamknąć, odstawić do góry dnem, przykryć kocykiem lub grubym ręcznikiem i zostawić do wystudzenia. Przechowywać w piwnicy.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ze strony “Ekologia.pl” zmienione.