Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkami

Szybki i prosty jesienny deser ze śliwkami i jabłkami. Wersja zdrowsza ciasta, bo z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością owoców i małą ilością cukru. Do przygotowania tej tarty nie trzeba mieć specjalnej formy, wystarczy zwykła blacha piekarnikowa.

Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkami
Rustykalna tarta ze śliwkami i jabłkami

Składniki rustykalnej tarty ze śliwkami i jabłkami:

  • 1 i 1/4 mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
  • 120 g masła
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 małe jabłka
  • kilka śliwek
  • cukier do posypania jabłek i sliwek
  • sok z cytryny do skropienia jabłek
  • łyżka masła
  • ew. cynamon lub imbir
  • listki tymianku i cukier puder na wierzch po upieczeniu ciasta

Jak zrobić rustykalną tartę ze śliwkami i jabłkami?

Z mąki, masła, cukru, wody i szczypty soli krótko zagnieść ciasto – mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na piasek, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, ew. posypać cukrem i oprószyć cynamonem lub imbirem. Śliwki przekroić na pół i wypestkować, ew. posypać cukrem i przyprawami korzennymi.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ciasto rozwałkować w kształt koła o średnicy 30 cm. Na cieście położyć owoce – zamiennie (śliwka/jabłko) na zakładkę. Zostawić brzeg wolny ok 5 cm. Wolny brzeg zagiąć na owoce. Owoce i rant posmarować rozpuszczonym masłem. Piec 35-40 minut na złoty kolor.

Upieczone ciasto posypać tymiankiem i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *