Szybki i prosty jesienny deser ze śliwkami i jabłkami. Wersja zdrowsza ciasta, bo z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością owoców i małą ilością cukru. Do przygotowania tej tarty nie trzeba mieć specjalnej formy, wystarczy zwykła blacha piekarnikowa.
Składniki rustykalnej tarty ze śliwkami i jabłkami:
- 1 i 1/4 mąki pełnoziarnistej (najlepiej orkiszowej)
- 120 g masła
- 3 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 małe jabłka
- kilka śliwek
- cukier do posypania jabłek i sliwek
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- łyżka masła
- ew. cynamon lub imbir
- listki tymianku i cukier puder na wierzch po upieczeniu ciasta
Jak zrobić rustykalną tartę ze śliwkami i jabłkami?
Z mąki, masła, cukru, wody i szczypty soli krótko zagnieść ciasto – mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na piasek, dodać wodę i szybko zagnieść. Uformować kulę z ciasta, owinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, ew. posypać cukrem i oprószyć cynamonem lub imbirem. Śliwki przekroić na pół i wypestkować, ew. posypać cukrem i przyprawami korzennymi.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasto rozwałkować w kształt koła o średnicy 30 cm. Na cieście położyć owoce – zamiennie (śliwka/jabłko) na zakładkę. Zostawić brzeg wolny ok 5 cm. Wolny brzeg zagiąć na owoce. Owoce i rant posmarować rozpuszczonym masłem. Piec 35-40 minut na złoty kolor.
Upieczone ciasto posypać tymiankiem i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.