Kokosanki

Ponownie kłaniają się ciasteczka. A w kolejnej odsłonie kokosanki, bo jakoś tak ostatnio smakuje nam wszystko co z kokosem :). Ciasteczka są błyskawiczne, lekko lepiące, maksymalnie kokosowe, pyszne :).

Kokosanki
Kokosanki

W tle ciastka owsiane z czekoladą.

Składniki kokosanek:

  • 50 g masła
  • 1/2 do 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kokosanki?

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku mieszając rozpuścić masło z cukrem. Dodać mleko, wyłączyć źródło ciepła i po chwili dodać wiórki. Przestudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Białka wymieszać delikatnie z wiórkami. Wykładać niewielkie porcje na blachę i piec na złoty kolor ok. 15 minut.

Smacznego :).

Z ” Smakocie i łakołyki”.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *