Ponownie kłaniają się ciasteczka. A w kolejnej odsłonie kokosanki, bo jakoś tak ostatnio smakuje nam wszystko co z kokosem :). Ciasteczka są błyskawiczne, lekko lepiące, maksymalnie kokosowe, pyszne :).
W tle ciastka owsiane z czekoladą.
Składniki kokosanek:
- 50 g masła
- 1/2 do 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 białka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kokosanki?
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku mieszając rozpuścić masło z cukrem. Dodać mleko, wyłączyć źródło ciepła i po chwili dodać wiórki. Przestudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Białka wymieszać delikatnie z wiórkami. Wykładać niewielkie porcje na blachę i piec na złoty kolor ok. 15 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.