Muffinki piernikowe z powidłami

Szybki przepis na coś słodkiego na mikołajki – muffinki piernikowe z powidłami. Mięciutkie, pierne, z wkładką śliwkową i polewą czekoladową – pyszne :). A mój synek twierdzi, że cudownym dodatkiem do nich są srebrne kuleczki, ale jest w swoim zdaniu odosobniony :).

Muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe

Składniki muffinek piernikowych z powidłami:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (moja, domowa przyprawa jest bardzo aromatyczna, dlatego tylko 2 łyżeczki, ale gotowej mieszanki można nawet 2 łyżki)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu

Dodatki:

  • powidła śliwkowe lub twarda marmolada
  • polewa czekoladowa
  • cukierki perełki

Jak zrobić muffinki piernikowe z powidłami?

Przygotować foremkę do pieczenia mufinek – posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierowymi foremkami do muffinek. Nastawić piekarnik na 180 stopni C.

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąka, kakao, cukier, proszek do pieczenia, soda, przyprawy korzenne, szczypta soli).

W drugim naczyniu połączyć składniki mokre – mleko, jajko, olej, miód.

Połączyć zawartość obydwu misek.

Do foremek (12 sztuk) włożyć połowę masy, na to po łyżeczce powideł, druga część masy. Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu polać polewą czekoladową i ozdobić kuleczkami.

Smacznego :).

Z „Uwielbiam gotować”.

Muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *