Pierniczki drożdżowe

Mięciutkie pierniczki drożdżowe z lukrem. Wspaniałe ciasteczka świąteczne, które można upiec na ostatnią chwilę. A smak lukru zależy od Was – może być cytrynowy, rumowy lub miętowy :).

Miękkie pierniczki
Pierniczki drożdżowe

Składniki pierniczków drożdżowych:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżki kakao
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Jak zrobić pierniczki drożdżowe?

Masło rozpuścić z miodem. Do letniej mieszanki dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10-12 minut. Studzić na kratce. Polukrować (na 200 g cukru pudru, 5-6 łyżek płynu – rum, sok z cytryny, woda + olejek miętowy). Z tej porcji upiekłam 3 blaszki pierniczków.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *