Mięciutkie pierniczki drożdżowe z lukrem. Wspaniałe ciasteczka świąteczne, które można upiec na ostatnią chwilę. A smak lukru zależy od Was – może być cytrynowy, rumowy lub miętowy :).
Składniki pierniczków drożdżowych:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżki kakao
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Jak zrobić pierniczki drożdżowe?
Masło rozpuścić z miodem. Do letniej mieszanki dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10-12 minut. Studzić na kratce. Polukrować (na 200 g cukru pudru, 5-6 łyżek płynu – rum, sok z cytryny, woda + olejek miętowy). Z tej porcji upiekłam 3 blaszki pierniczków.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.