Kotlety de volaille

Klasyczne kotlety de volaille to ulubione danie świąteczne Polaków :). A ja zapraszam na chrupiące i soczyste kotlety, z których po przekrojeniu wypływa masło, w wykonaniu mamy Heleny.

Kotlety de volaille
Kotlety de volaille

Składniki kotletów de volaille:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 80 g masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta (zwykła lub bezglutenowa)
  • mąka (pszenna lub ryżowa)
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety de volaille?

Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do zamrażarki (8 kostek) na godzinę-dwie. Filety pokroić wszerz na dwie części. Przykryć folią i rozbić na cienkie cienkie płaty mięsa (trzeba uważać, by nie zrobiły się w mięsie dziury). Każdą część posolić i delikatnie popieprzyć. Na jeden talerz wysypać bułkę, na drugi mąkę, a w miseczce rozbić jajka. Na każdy kawałek mięsa położyć masło, zwinąć ściśle. Panierować najpierw w mące, dalej w jajku, potem w bułce. Smażyć małymi porcjami, by nie obniżać temperatury oleju.

Smacznego :).

Kotlety de volaille sposób przygotowania
Kotlety de volaille sposób przygotowania
Kotlety de volaille sposób przygotowania

Znajdź mnie na fb.

drukuj

2 thoughts on “Kotlety de volaille

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *