Drożdżowa rolada z bakaliami – na świąteczny deser albo jako dodatek do zupy z suszu, jabłkowej, śliwkowej – wspaniała :). Dodatkowym atutem rolady jest lukier pomarańczowy (ale to już kontrowersyjna kwestia 🙂 ).
Składniki rolady bakaliowej:
Ciasto:
- 15 dag mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 3,5 dag drożdży
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Masa:
- 25 dag różnych bakalii (u mnie miękkie – rodzynki, żurawina, morele) posiekanych do rozmiarów małych rodzynek
- 1 białko
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 3 pełne łyżki mielonych migdałów lub orzechów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka rumu
- skórka otarta z małej pomarańczy
- szczypta przyprawy piernikowej
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2-3 krople esencji pomarańczowej
Jak zrobić roladę z bakaliami?
Ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem, gdy się rozpuszczą dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do szczelnego woreczka foliowego, ściśle zawiązać i całość włożyć do lodowatej wody. Gdy ciasto urośnie i wypłynie rozwałkować na wielkość foremki, równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście , zostawiając wolne brzegi. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zawinąć w folię i przełożyć do foremki zwinięciem w dół. Piec w 180-190 stopniach C ok. 1 godziny. Po wystudzeniu polukrować.
Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami: bakaliami, mielonymi migdałami, cukrem, mlekiem, rumem, skórką pomarańczową, przyprawą piernikową i białkiem (bez ubijania).
Lukier. Cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i esencją pomarańczową.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.