Rolada bakaliowa

Drożdżowa rolada z bakaliami – na świąteczny deser albo jako dodatek do zupy z suszu, jabłkowej, śliwkowej – wspaniała :). Dodatkowym atutem rolady jest lukier pomarańczowy (ale to już kontrowersyjna kwestia 🙂 ).

Strucla drożdżowa
Rolada bakaliowa

Składniki rolady bakaliowej:

Ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 3,5 dag drożdży
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Masa:

  • 25 dag różnych bakalii (u mnie miękkie – rodzynki, żurawina, morele) posiekanych do rozmiarów małych rodzynek
  • 1 białko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 pełne łyżki mielonych migdałów lub orzechów
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka rumu
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • szczypta przyprawy piernikowej

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2-3 krople esencji pomarańczowej

Jak zrobić roladę z bakaliami?

Ciasto. Drożdże rozmieszać z cukrem, gdy się rozpuszczą dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do szczelnego woreczka foliowego, ściśle zawiązać i całość włożyć do lodowatej wody. Gdy ciasto urośnie i wypłynie rozwałkować na wielkość foremki, równomiernie rozłożyć nadzienie na cieście , zostawiając wolne brzegi. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zawinąć w folię i przełożyć do foremki zwinięciem w dół. Piec w 180-190 stopniach C ok. 1 godziny. Po wystudzeniu polukrować.

Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami: bakaliami, mielonymi migdałami, cukrem, mlekiem, rumem, skórką pomarańczową, przyprawą piernikową i białkiem (bez ubijania).

Lukier. Cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i esencją pomarańczową.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *