Ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym

Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku – marokańskie ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym. Łatwe i proste do wykonania, a przy tym zaskakujące – strukturą, smakiem, egzotyką, no i kremem kajmakowym, choć daktylowym ;).

Ciasto marokańskie pomarańczowo-daktylowe
Ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym

Składniki ciasta:

  • 2 pomarańcze najlepiej ekologiczne
  • 200 g zmielonych migdałów lub obranych ze skórki migdałów
  • 130 g masła
  • 220 g cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
  • 350 g kaszy manny (można zwykłej, orkiszowe, kukurydzianej, owsianej o strukturze zwykłej manny)*
  • szczypta soli

Składnik syrop do nasączenia ciasta:

  • 250 ml soku pomarańczowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 8 ziaren kardamonu

Składniki kremu:

  • 250 g serka mascarpone**
  • 10-15 świeżych daktyli***

Ozdoby:

  • cząstki pomarańczy
  • skórka pomarańczowa
  • patyczki czekoladowe

Jak zrobić ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym?

Ciasto. Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę (tylko pomarańczowa część). Z jednej wycisnąć sok. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać odrobiną kaszy. Migdały zmielić w młynku do kawy(jeśli nie mamy zmielonych). Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać stopniowo, ciągle miksując po jednym jajku. Nadal ucierając dodawać zmielone migdały, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, kaszę, proszek do pieczenia, sól. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i piec 40-50 minut. Upieczone ciasto pozostawić w foremce, nakłuć równomiernie patyczkiem do szaszłyków i nasączyć przygotowanym syropem

Syrop. Składniki przeznaczone na syrop podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru.

Krem. Mascarpone i daktyle zmiksować malakserem na gładki krem. Krem położyć na zimnym cieście. Całość posypać skórką pomarańczową, ozdobić cząstkami pomarańczy i patyczkami czekoladowymi.

*u mnie kasza kukurydziana, ale z manną ciasto jest delikatniejsze

**mascarpone można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną

***jeśli nie masz świeżych daktyli, namocz suszone we wrzątku

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Spód ciasta z książki Agnieszki Maciąg „Smak życia. Kuchnia czterech pór roku”.

drukuj

4 thoughts on “Ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *