Z najlepszymi życzeniami w Nowym Roku – marokańskie ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym. Łatwe i proste do wykonania, a przy tym zaskakujące – strukturą, smakiem, egzotyką, no i kremem kajmakowym, choć daktylowym ;).
Składniki ciasta:
- 2 pomarańcze najlepiej ekologiczne
- 200 g zmielonych migdałów lub obranych ze skórki migdałów
- 130 g masła
- 220 g cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
- 350 g kaszy manny (można zwykłej, orkiszowe, kukurydzianej, owsianej o strukturze zwykłej manny)*
- szczypta soli
Składnik syrop do nasączenia ciasta:
- 250 ml soku pomarańczowego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 8 ziaren kardamonu
Składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone**
- 10-15 świeżych daktyli***
Ozdoby:
- cząstki pomarańczy
- skórka pomarańczowa
- patyczki czekoladowe
Jak zrobić ciasto pomarańczowe z kremem daktylowym?
Ciasto. Pomarańcze sparzyć, wyszorować, osuszyć i zetrzeć z nich skórkę (tylko pomarańczowa część). Z jednej wycisnąć sok. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę o średnicy 23 cm posmarować masłem i wysypać odrobiną kaszy. Migdały zmielić w młynku do kawy(jeśli nie mamy zmielonych). Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodawać stopniowo, ciągle miksując po jednym jajku. Nadal ucierając dodawać zmielone migdały, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, kaszę, proszek do pieczenia, sól. Masę przełożyć do foremki, wyrównać i piec 40-50 minut. Upieczone ciasto pozostawić w foremce, nakłuć równomiernie patyczkiem do szaszłyków i nasączyć przygotowanym syropem
Syrop. Składniki przeznaczone na syrop podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru.
Krem. Mascarpone i daktyle zmiksować malakserem na gładki krem. Krem położyć na zimnym cieście. Całość posypać skórką pomarańczową, ozdobić cząstkami pomarańczy i patyczkami czekoladowymi.
*u mnie kasza kukurydziana, ale z manną ciasto jest delikatniejsze
**mascarpone można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną
***jeśli nie masz świeżych daktyli, namocz suszone we wrzątku
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Spód ciasta z książki Agnieszki Maciąg “Smak życia. Kuchnia czterech pór roku”.
Czy kaszę dodajemy sypką czy uprzednio przygotowaną?
Sypką 🙂
Zdecydowanie potwierdzam! Ciasto jest wyśmienite, a przy tym naprawdę nietrudne do wykonania;)
Dziękuję 🙂