Słodka, zdrowa przekąska – daktyle w czekoladzie nadziewane migdałami.
Składniki daktyli w czekoladzie:
- 30 daktyli
- 30 migdałów
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Jak zrobić domowe daktyle w czekoladzie?
Daktyle pozbawić pestek, przecinając każdy owoc wzdłuż. Migdały obrać ze skórki. Migdał wkładać do daktyla, tak by zastąpił pestkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej* Owoce zanurzać w płynnej czekoladzie i układać na kratce, do zastygnięcia.
*czekoladę połamać i włożyć do garnka. Naczynie umieścić nad drugim, większym garnkiem z parującą wodą, tak by dno mniejszego nie dotykało wody. Mieszając rozpuścić czekoladę.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.