Tort mojito

Tort jak drink. Na bazie biszkoptu, ze śmietankowym, delikatnie miętowy kremem, nasączony sokiem z limonki i rumem. Karnawałowy :).

Tort mojito
Tort mojito

Składniki tortu mojito:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanka mąki tortowej
  • 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem miętowy:

  • 250 g mascaropne
  • 200 ml kremówki
  • skórka starta z limonki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 pęczki mięty

Krem biały:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Nasączenie:

  • sok z 3-4 limonek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki mocnego rumu

Ozdoby:

  • listki mięty
  • limonki
Tort mojito
Tort mojito

Jak zrobić tort mojito?

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.

Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.

Krem miętowy. Przygotowanie kremu rozpocząć dzień przed przygotowaniem tortu. Śmietanę podgrzać wraz z gałązkami 1 pęczka mięty (nie zagotować). Wystudzić i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia posiekać drobno pozostałą miętę. Kremówkę ubić, dodać mascarpone, puder i krótko zmiksować. Dodać miętę, skórkę z limonki i wymieszać.

Krem biały. Składniki kremu zmiksować. Uwaga! Zamiast kremu białego można przygotować podwójną porcję kremu miętowego, ale wtedy wierzch tortu będzie z kawałkami mięty (i ja tak w tym przypadku zrobiłam, co widać na zdjęciach).

Nasączenie. Sok z limonek zagotować z cukrem. Dodać rum. Wystudzić.

Składanie tortu. Biszkopt – 1/3 ponczu – 1/2 kremu miętowego – biszkopt – 1/3 ponczu – 1/2 kremu miętowego – biszkopt – 1/3 ponczu. Wierzch i boki przykryć białym kremem. Ozdobić limonkami i miętą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *