Tort jak drink. Na bazie biszkoptu, ze śmietankowym, delikatnie miętowy kremem, nasączony sokiem z limonki i rumem. Karnawałowy :).
Składniki tortu mojito:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 1/6 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem miętowy:
- 250 g mascaropne
- 200 ml kremówki
- skórka starta z limonki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 pęczki mięty
Krem biały:
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- sok z 3-4 limonek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki mocnego rumu
Ozdoby:
- listki mięty
- limonki
Jak zrobić tort mojito?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.
Wystudzić w foremce. Wyjąć, gdy całkowicie ostygnie. Przed wyjęciem okroić nożykiem. Biszkopt najlepiej zrobić dzień przed przygotowaniem tortu. Podzielić na 3 części.
Krem miętowy. Przygotowanie kremu rozpocząć dzień przed przygotowaniem tortu. Śmietanę podgrzać wraz z gałązkami 1 pęczka mięty (nie zagotować). Wystudzić i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia posiekać drobno pozostałą miętę. Kremówkę ubić, dodać mascarpone, puder i krótko zmiksować. Dodać miętę, skórkę z limonki i wymieszać.
Krem biały. Składniki kremu zmiksować. Uwaga! Zamiast kremu białego można przygotować podwójną porcję kremu miętowego, ale wtedy wierzch tortu będzie z kawałkami mięty (i ja tak w tym przypadku zrobiłam, co widać na zdjęciach).
Nasączenie. Sok z limonek zagotować z cukrem. Dodać rum. Wystudzić.
Składanie tortu. Biszkopt – 1/3 ponczu – 1/2 kremu miętowego – biszkopt – 1/3 ponczu – 1/2 kremu miętowego – biszkopt – 1/3 ponczu. Wierzch i boki przykryć białym kremem. Ozdobić limonkami i miętą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Tort mojito”