Faworki w stylu włoskim

W zasadzie nie miałam zamiaru piec faworków w tym sezonie karnawałowym. Dziecko zapragnęło donatów i błyskawicznych pączków z serka mascarpone i na tym miałam poprzestać, ale obejrzałam program Jamiego Olivera o Włoszech, a ściślej o okolicach Neapolu. W jednej z cukierni autor próbował włoskich faworków z kawą po brazylijsku. Nie podał przepisu, jedynie powiedział, że do ciasta na faworki dodawana jest skórka cytrynowa, a gotowe ciasteczka zjada się maczając w rozpuszczonej czekoladzie. Skorzystałam z przepisu mojej mamy na faworki, nieznacznie modyfikując recepturę i powstały nowe faworki :). Pomysł z czekoladą okazał się pomysłem trafiony, ale kawa po brazylijsku nie przypadła nam do gustu.

Faworki w stylu włoskim; chruściki
Faworki w stylu włoskim

Składniki faworków w stylu włoskim:

  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 250 ml kwaśnej 36 % śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • skórka otarta z dwóch cytryn (najlepiej ekologicznych, niewoskowanych)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Dodatki:

  • cukier puder do oprószenia faworków
  • skórka otarta z jednej cytryny (najlepiej niewoskowanej)
  • czekolada (mleczna, biała, gorzka do wyboru)

Jak zrobić faworki w stylu włoskim?

Z mąki, żółtek, śmietany, spirytusu, skórki otartej z cytryn i szczypty soli zagnieść twarde, ale elastyczne ciasto. Wałkiem wybijać ciasto aż pokarzą się pęcherzyki (ok. 30 minut). Dzięki temu wtłaczamy w ciasto pęcherzyki powietrza. Potem owinąć ciasto w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wałkować ciasto partiami, na bardzo, bardzo cieniutki, przeźroczyste płaty (proszę starać się nie podsypywać mąką). Kroić na 3 cm paski, potem na 10-12 cm prostokąty. Każdy pasek naciąć na środku i jeden z końców przewinąć przez otwór. Smażyć partiami w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, osączać na ręczniku jednorazowym. Oprószać pudrem połączonym ze startą skórką cytrynową. Podawać z gorącą, rozpuszczoną czekoladą. UWAGA! Ciasto na smażenie nie może czekać, trzeba wałkować i piec od razu, dlatego najlepiej przygotowanie faworków przebiega, jeśli robią to dwie osoby. A kawa brazylijska? To mocne espresso z kleksem piany mlecznej (nie mlekiem), oprószone kakao lub czekoladą w proszku.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

Faworki w stylu włoskim; chruściki
Faworki w stylu włoskim
drukuj

2 thoughts on “Faworki w stylu włoskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.