Faworki mamy Honoraty

Co roku moja mama piecze w karnawale pączki i faworki. Połowa rodziny uwielbia faworki, druga połowa pączki. Walka trwa. 

 

faworki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 1/4 l śmietany (kwaśnej, wysokoprocentowej)
  • łyżka octu lub spirytusu
  • tłuszcz do smażenia
  • puder z wanilią do posypania

 Wykonanie:

Zagnieść ciasto, wyrobić, wybijać wałkiem tak długo, aż powstaną pęcherzyki (1. tajemnica kruchości faworków), bardzo cienko rozwałkować ciasto (2. tajemnica kruchych faworków), kroić ciasto na paski, dalej na 10 – 15 cm części, w każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć koniec paska przez środkowe nacięcie. Piec w głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzany smalec lub olej). Wałkować ciasto i formować faworki partiami (3. tajemnica kruchych faworków), w przeciwnym razie ciasto schnie i chruściki są twarde. Po usmażeniu osączyć, oprószyć pudrem z wanilią.

Znajdź mnie na fb.

Może spróbujesz zrobić?

Chrupaczki migdałowe  ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  szyszki wg Marty Gessler_dania dla dzieci_finger food  Tarteletki z jagodami kamczackimi_babeczki z kremem i owocami_finger food_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *