Sernik zaskakujący, słodko-słony, kremowy, aksamitny, biały (!) – bez brązowej skórki, inny niż serniki tradycyjne, rewelacyjny. Błyskawiczny, przygotowanie zajmuje 20 – 25 min. Odkrycie mojego brata. On uwielbia go z sosem truskawkowym, ja – bez dodatków.
Składniki:
-
paczka ciastek Digestive (150 g)
-
40 g masła
-
10 serków typu Philadelphia (1,45 kg)
-
200 ml 22% kwaśnej śmietany
-
250 g cukru
-
4 jajka
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
1 łyżka mąki pszennej (można zamiennie ziemniaczanej
Wykonanie:
Okrągłą formę (dużą 26-27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Rozdrobnić ciastka malakserem i połączyć z masłem. Przełożyć pokruszone ciasta z masłem do foremki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki. Serki, śmietanę, cukier, wanilię – krótko zmiksować. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, ale krótko. Na koniec dodać mąkę i wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec ok. godziny w rozgrzanym do 160 °C piekarniku (zgadza się, taka niska temperatura). Po upieczeniu zastawić na 10-20 minut w otwartym piekarniku. Wyjąć wystudzić w temperaturze pokojowej i na 10-12 godzin wstawić do lodówki.
Sernik na zdjęciu, zrobiony jest z 3/4 porcji.
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
1 thoughts on “Sernik amerykański”