Sernik amerykański

Sernik zaskakujący, słodko-słony, kremowy, aksamitny, biały (!) – bez brązowej skórki, inny niż serniki tradycyjne, rewelacyjny. Błyskawiczny, przygotowanie zajmuje 20 – 25 min. Odkrycie mojego brata. On uwielbia go z sosem truskawkowym, ja – bez dodatków. Przepis pochodzi z felietonu p. Marty Gessler z „Wysokich Obcasów”(źródło).

sernik amerykański_sernik nowoczesny_sernik słodko-słony_sernik kremowy_kuchnia amerykańska

Składniki:

  • paczka ciastek Digestive
  • 40 g masła
  • 10 serków Philadelphia
  • 200 ml 22% śmietany
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Okrągłą formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Rozdrobnić ciastka malakserem i połączyć z masłem. Przełożyć do foremki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki. Serki, śmietanę, cukier, wanilię – zmiksować. Dodać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę. Masę przełożyć do formy i piec ok. godziny w rozgrzanym do 160 °C piekarniku (zgadza się, taka niska temperatura). Sernik na zdjęciu, zrobiony jest z 3/4 porcji.

Znajdź mnie na fb.

sernik amerykański_sernik nowoczesny_sernik słodko-słony_sernik kremowy_kuchnia amerykańska

Inne serniki:

Zuccotto di panettone  sernik dyniowo-piernikowy_ciasto korzenne_sernik nowoczesny_sernik z dynią  sernik pianka_sernik tradycyjny_Wielkanoc  Sernik wiedeński_sernik

  

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *