Tort bezowy

Tort uwielbiany przez całą rodzinę. Słodki, kruchy, pyszny. Można go zrobić w wersji błyskawicznej (używając gotowych blatów bezowych) lub tradycyjnej – samodzielnie piekąc blaty. Przepis pozwala wykorzystać białka (pozostałe po wypieku ciast drożdżowych, kruchych lub produkcji domowego ajerkoniaku).

Tort Bezowy

Składniki:

  • białka
  • 2 razy tyle cukru ile wynosi objętość białek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 litr śmietany 36 %
  • 4 zagęstniki do śmietany (u mnie Oetkera)
  • puder do smaku
  • owoce (to może być kiwi pokrojone w kostkę, wiśnie z nalewki wiśniowej, truskawki, maliny, inne)
  • ozdoby

Wykonanie:

Białka – temperatura pokojowa – ubijać, najpierw powoli, potem zwiększyć obroty, dodać powoli cukier, sól, ubijać tak długo, aż masa będzie aksamitna i bardzo gęsta. Dodać mąkę. Ususzyć blaty w piekarniku (100 °C, ok. 2 – 3 godzin). Wystudzone blaty przełożyć bitą śmietaną z zagęstnikiem (zamiast zagęstnika można dodać żelatynę) i owocami (nasze ulubione to kiwi, ale wiśnie z naleweczki też są bardzo dobre), można dodać odrobinę pudru, ale blaty są bardzo słodkie, dlatego można z tego dodatku zrezygnować. Wierz tortu posmarować bitą śmietaną i ozdobić, mogą to być owoce, starta czekolada, ozdoby czekoladowe. Schłodzić 2 – 3 godziny.

Uwaga: Do białek z cukrem można dodać wiórki (i mamy tort kokosowy), mielone orzechy lub migdały, startą czekoladę. Zamiast blatów można upiec bezy.

Znajdź mnie na fb.

Inne ciasta z kremem:

Zuccotto di panettone  Ciasto W-Z  Karpatka  Tort bezowo-kokosowy z truskawkami_torty_przepisy na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *