Jeśli tłusty czwartek, to coś specjalnego – pączki, faworki, donaty albo racuchy (moje propozycje tłustoczwartkowe są TU). A dziś donaty w wersji z piekarnika z różowym lukrem lub czekoladą.
Składniki donatów (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
- 450 g mąki
- 220 ml mleka
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- dodatki: lukier, rozpuszczona czekolada
Jak zrobić donaty z czekoladą lub lukrem?
Cukier, mleko, jajko, cukier waniliowy, sól i pokruszone drożdże zmiksować. Dodać mąkę i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Dalej wyrabiając dodawać partiami masło. Całość zagniatać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ok. 10-15 minut). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kółka o średnicy 7 cm, a na ich środku mniejsze 3 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na godzinę. Wyrośnięte donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na jasny kolor. Ciepłe polukrować (cukier puder + sok malinowy) lub posmarować rozpuszczoną czekoladą (u mnie mleczna z migdałami i biała). Najlepsze pierwszego dnia, a najlepiej jeszcze ciepłe :).
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Z TEJ strony.