Pieczone donaty z czekoladą lub lukrem

Jeśli tłusty czwartek, to coś specjalnego – pączki, faworki, donaty albo racuchy (moje propozycje tłustoczwartkowe są TU). A dziś donaty w wersji z piekarnika z różowym lukrem lub czekoladą.

Donaty z piekarnika
Pieczone donaty z czekoladą lub lukrem

Składniki donatów (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 450 g mąki
  • 220 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • dodatki: lukier, rozpuszczona czekolada

Jak zrobić donaty z czekoladą lub lukrem?

Cukier, mleko, jajko, cukier waniliowy, sól i pokruszone drożdże zmiksować. Dodać mąkę i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Dalej wyrabiając dodawać partiami masło. Całość zagniatać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (ok. 10-15 minut). Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kółka o średnicy 7 cm, a na ich środku mniejsze 3 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na godzinę. Wyrośnięte donaty piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C na jasny kolor. Ciepłe polukrować (cukier puder + sok malinowy) lub posmarować rozpuszczoną czekoladą (u mnie mleczna z migdałami i biała). Najlepsze pierwszego dnia, a najlepiej jeszcze ciepłe :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z TEJ strony.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *