Bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Wyśmienite, pulchne bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką.

drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Bułeczki drożdżowe z jabłakmi i kruszonką

Składniki bułeczek drożdżowych z jabłkami i kruszonką:

Ciasto:

  • 570 g maki
  • 300 ml letniego mleka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3,5 dag drożdży
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3-4 kwaśne jabłka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 75 g masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • + jajko do posmarowania bułek

Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką?

Ciasto. Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać łyżkę mąki i 1-2 łyżki mleka, wymieszać. Zostawić na 15-20 minut do wzburzenia rozczynu. Masło roztopić. Wymieszać mąkę, rozczyn, mleko, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrobić. Po chwili dodać letnie masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chwilę wyrobić ciasto i podzielić na kuleczki o wadze 60 g. Zostawić na 20 minut do napuszenia. Wyrośnięte kule spłaszczać, nadziewać jabłkami, zlepiać i układać na blasze wyłożonej papierem, zlepieniem na dół (zachować odstępy, bułeczki rosną). Ponownie zostawić na 15-20 minut. Po czym posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Nadzienie. Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i skropić skokiem z cytryny. Dodać wanilię. Przed nadziewaniem posłodzić i dodać mąkę ziemniaczaną.

Kruszonka. Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w palcach w kruszonkę.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Bułeczki drożdżowe z jabłakmi i kruszonką

Przepis z „Opowieści z piekarnika”.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *