Wyśmienite, pulchne bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką.
Składniki bułeczek drożdżowych z jabłkami i kruszonką:
Ciasto:
- 570 g maki
- 300 ml letniego mleka
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3,5 dag drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3-4 kwaśne jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 75 g masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- + jajko do posmarowania bułek
Jak zrobić bułeczki drożdżowe z jabłkami i kruszonką?
Ciasto. Mąkę przesiać. Zrobić rozczyn drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać łyżkę mąki i 1-2 łyżki mleka, wymieszać. Zostawić na 15-20 minut do wzburzenia rozczynu. Masło roztopić. Wymieszać mąkę, rozczyn, mleko, cukier, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wyrobić. Po chwili dodać letnie masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chwilę wyrobić ciasto i podzielić na kuleczki o wadze 60 g. Zostawić na 20 minut do napuszenia. Wyrośnięte kule spłaszczać, nadziewać jabłkami, zlepiać i układać na blasze wyłożonej papierem, zlepieniem na dół (zachować odstępy, bułeczki rosną). Ponownie zostawić na 15-20 minut. Po czym posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Nadzienie. Gdy ciasto wyrasta przygotować nadzienie jabłkowe. Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę i skropić skokiem z cytryny. Dodać wanilię. Przed nadziewaniem posłodzić i dodać mąkę ziemniaczaną.
Kruszonka. Składniki kruszonki połączyć i rozetrzeć w palcach w kruszonkę.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis z “Opowieści z piekarnika”.