Napój buraczano-warzywny na wzmocnienie odporności

Przedwiośnie i wiosna to najlepszy czas na wzmocnienie odporności. Pół szklaneczki kiszonego napoju buraczano-warzywnego to dobry początek. Dodajmy do tego odpowiednią ilość snu, techniki redukcji stresu, codzienny umiarkowany wysiłek fizyczny, dietę przeciwzapalną i sukces gotowy :). A wracając do napoju, jest cudowny. Kwaśny, ostry, słodki. Może być bazą każdego barszczu, można go pić samodzielnie. Dla nas rewelacja! Dzięki Beatko, za cudowny przepis :).

Zakwas buraczano-warzywny
Napój buraczano-warzywny na wzmocnienie

Składniki napoju buraczano-warzywnego na wzmocnienie odporności:

  • 1,5 kg buraków
  • 0,7 kg marchwi
  • 3 pietruszki
  • 2-3 czarne rzepy
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 6 cm korzenia imbiru
  • 2-3 łyżeczki kminku
  • 3-4 łyżki soli
  • 5-6 litrów wody

Jak przygotować napój buraczano-warzywny na wzmocnienie odporności?

Wszystkie składniki poszatkować, włożyć do dużego glinianego garnka i zalać letnią, osoloną wodą, można dodać łyżkę soku z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty (niekoniecznie). Odstawić na 8-10 dni w miejscu o temperaturze pokojowej, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie napój przecedzić i zlać do butelek lub słoików. Przechowywać zakręcone w piwnicy lub lodówce. Pić po 1/2 szklanki dziennie, najlepiej 15 minut przed śniadaniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Zakwas buraczano-warzywny na wzmocnienie
Napój buraczano-warzywny na wzmocnienie
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.