Cytrynowy puch

Delikatne, cytrynowe ciasto, dla wielbicieli smaków cytrynowy. Biszkopt z nutą cytrynową, krem cytrynowy na bazie kremowego serka i mascarpone, a do tego wiśnie i zwieńczająca całość chrupiąca cytrynowa beza. Świetne połączenie puszystości i chrupkości :).

Ciasto cytrynowy puch
Ciasto cytrynowy puch

Składniki ciasta cytrynowy puch

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 64 g cukru
  • 55 g mąki tortowej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 200 g kremowego serka
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
  • zagęstnik do śmietany (niekoniecznie, ale przedłuża trwałość kremu)
  • skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej)

Dodatki (do wyboru):

  • beza: 1 białko, 60 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny, skórka otarta z połowy cytryny*
  • osączone wiśnie z konfitury lub dżemu

Jak zrobić ciasto cytrynowy puch?

Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.

Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.

Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.

Przełożyć ciasto do foremki i piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.

Beza. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 23 cm.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok i skórkę, wymieszać i przełożyć na przygotowany okrąg. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnia (opcja z termoobiegiem). Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć 1-2 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.

Krem. Kremówkę, serek kremowy i mascarpone włożyć do misy i ubić na gęsta masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder połączony z zagęstnikiem (jeśli dodajesz zagęstnik) i skórkę cytrynową.

Składanie ciasta. Na paterze/płaskim talerzu położyć biszkopt, na nim krem, dalej wiśnie osączone z konfitury lub dżemu. Wierzch przykryć bezą. Zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. Kroić ostrym nożem, najlepiej namoczonym w gorącej wodzie.

*bezę można zrobić z podwójnej porcji

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Ciasto cytrynowy puch
Ciasto cytrynowy puch
drukuj

7 thoughts on “Cytrynowy puch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.