Delikatne, cytrynowe ciasto, dla wielbicieli smaków cytrynowy. Biszkopt z nutą cytrynową, krem cytrynowy na bazie kremowego serka i mascarpone, a do tego wiśnie i zwieńczająca całość chrupiąca cytrynowa beza. Świetne połączenie puszystości i chrupkości :).
Składniki ciasta cytrynowy puch
Biszkopt:
- 2 jajka
- 64 g cukru
- 55 g mąki tortowej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Krem:
- 250 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 200 g kremowego serka
- 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- zagęstnik do śmietany (niekoniecznie, ale przedłuża trwałość kremu)
- skórka otarta z jednej cytryny (niewoskowanej)
Dodatki (do wyboru):
- beza: 1 białko, 60 g cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soku z cytryny, skórka otarta z połowy cytryny*
- osączone wiśnie z konfitury lub dżemu
Jak zrobić ciasto cytrynowy puch?
Biszkopt. Składniki w temperaturze pokojowej (czyli jajka trzeba wyjąć 2 godziny przed pieczeniem).
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować tłuszczem). Piekarnik włączyć na 170 °C.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka roztrzepać.
Białka ubijać na najwyższych obrotach ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać, po jednej łyżce, cukier. Gdy masa będzie lśniąca i puszysta, a grudki cukru nie będą wyczuwalne, zmniejszyć obroty miksera* i po jednym dodać żółtka.
Wyłączyć mikser i stopniowo, delikatnie mieszając, dodać mąki.
Przełożyć ciasto do foremki i piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Wyjąć biszkopt z piekarnika (od razu po upieczeniu) i uderzyć energicznie foremką o deskę/podłogę. Trzeba uważać, by podczas uderzania nie rozpięła się tortownica.
Beza. Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 23 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok i skórkę, wymieszać i przełożyć na przygotowany okrąg. Wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnia (opcja z termoobiegiem). Zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć 1-2 godziny lub dłużej (do momentu aż beza będzie krucha i chrupiąca). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia.
Krem. Kremówkę, serek kremowy i mascarpone włożyć do misy i ubić na gęsta masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder połączony z zagęstnikiem (jeśli dodajesz zagęstnik) i skórkę cytrynową.
Składanie ciasta. Na paterze/płaskim talerzu położyć biszkopt, na nim krem, dalej wiśnie osączone z konfitury lub dżemu. Wierzch przykryć bezą. Zostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny. Kroić ostrym nożem, najlepiej namoczonym w gorącej wodzie.
*bezę można zrobić z podwójnej porcji
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Idealne połączenie kwasowej cytryny i słodkiej bezy. Pozdrawiamy!
Tak, to prawda 🙂
Ależ obłędnie to wygląda 🙂 Jak chmurka 🙂
Dziękuję 🙂
W przepisie jest 200 g kremowego serka, to np. jaki to serek?
Np. Serek Philadelphia, Delikate serek śmietankowy, Serek Twój Smak serek śmietankowy Piątnica