Kotlety de volaille

Klasyczne kotlety de volaille to ulubione danie świąteczne Polaków :). A ja zapraszam na chrupiące i soczyste kotlety, z których po przekrojeniu wypływa masło, w wykonaniu mamy Heleny.

Kotlety de volaille
Kotlety de volaille

Składniki kotletów de volaille:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 80 g masła
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta (zwykła lub bezglutenowa)
  • mąka (pszenna lub ryżowa)
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety de volaille?

Masło pokroić w kosteczkę i włożyć do zamrażarki (8 kostek) na godzinę-dwie. Filety pokroić wszerz na dwie części. Przykryć folią i rozbić na cienkie cienkie płaty mięsa (trzeba uważać, by nie zrobiły się w mięsie dziury). Każdą część posolić i delikatnie popieprzyć. Na jeden talerz wysypać bułkę, na drugi mąkę, a w miseczce rozbić jajka. Na każdy kawałek mięsa położyć masło, zwinąć ściśle. Panierować najpierw w mące, dalej w jajku, potem w bułce. Smażyć małymi porcjami, by nie obniżać temperatury oleju.

Smacznego :).

Kotlety de volaille sposób przygotowania
Kotlety de volaille sposób przygotowania
Kotlety de volaille sposób przygotowania

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

3 thoughts on “Kotlety de volaille

  1. Kotlety de volaille sa popularnie nazywane w Polsce dewolajami , zas na Ukrainie nazywane sa kotletami po kijowsku. Sa to cienko rozbite platy z piersi z kurczaka, obowiazkowo z kostka skrzydlowa, posypane sola i pieprzem, w ktore zawinieta zostaje uformowana w waleczek porcja masla. Tak przygotowany kotlet obtacza sie w mace, rozbitym swiezym jaju i tartej bulce. Kotlety smazy sie w goracym klarowanym masle na patelni az uzyskaja zloty kolor. Prawdopodobnie kotlet de volaille zostal opracowany przez slynnego francuskiego kucharza Marie-Antoine Careme, ktory gotowal na dworze cara Aleksandra I. Tradycyjnie do kotleta de volaille podaje sie puree ziemniaczane i gotowana marchewke w masle. Po przekrojeniu z dewolaja powinno wytrysnac maslo, ktore wspolgra w smaku z maslana marchewka i puree

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.