Halaszle

Chociaż kuchnia węgierska nie przypadła mi do gustu (zbyt tłusta i mięsna), jednak znalazłam kilka dań, które mnie zachwyciły, m.in. galuszki z bryndzą, naleśniki Gundel, paprykarz z kurczaka, zawijas migdałowy i największe zaskoczenie – halaszle. Stopniowo postaram się je odtwarzać wszystkie nowe, polubione smaki. Dziś pora na zupę rybną z ryb słodkowodnych – halaszle.

Zupa zaskakująca, inna od znanych mi białych zup i wywarów rybnych. Rybna, ale…gulaszowa, czerwona. Jestem ostatnią osobą, którą zachwycają takie dania, nie dość, że papryka, to jeszcze gotowana ryba, a jednak…

Przepis Macieja Kuronia, odrobinę zmieniony. Nie chcę poprawiać mistrza, dostosowałam jedynie danie do zapamiętanego smaku.

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego
  • 1 kg ryb słodkowodnych (filety)
  • 1-2 cebule
  • 2 papryki
  • 3-4 ziemniaki
  • 3-4 gałązki estragonu
  • 10 g słodkiej papryki w proszku
  • 1 czuszka
  • 1-2 łyżki oliwy pikantnej
  • 2-3 łyżki ostrej pasty paprykowej
  • 2-3 łyżki pasty gulaszowej (można pominąć)

halaszle_zupa rybna_danie jednogarnkowe_kuchnia węgierska

Wykonanie:

Cebule pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, zeszklić na oleju, dodać paprykę pokrojoną w paski, chwilę podsmażyć. Wsypać paprykę w proszku, estragon i czuszkę, zalać wywarem. Zagotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować 5 minut. Do zupy włożyć ryby,  pastę i gotować przez 15 minut. Gotowe. Można podawać z bagietką.

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

botwina_kuchnia mazowiecka_zupy  Deserowa zupa dyniowa po stargardzku_warzywa na słodko_jesienne zupy  zupa kukurydziana_dania z drobiu_dania jednogarnkowe

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *