Błyskawiczne, słodko-słone ciasto. Dla wszystkich wielbicieli ciast kremowych. Niestety, nie można zapisać go do kategorii “ratunku goście”, ponieważ trzeba poczekać aż zastygnie.
Składniki:
- 2 duże paczki słonych krakersów
- 1 l mleka
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy – proszek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki przykryć krakersami. Mąki i proszek budyniowy rozmieszać z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się płynu wlać mieszaninę mączną, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Chwile pogotować, tak by masa nie była surowa. Gorącą wylać na krakersy, przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić, najlepiej odstawić na kilka godzin. Zimne ciasto oprószyć pudrem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.