Krakersowiec, czyli leniwa napoleonka

Błyskawiczne, słodko-słone ciasto. Dla wszystkich wielbicieli ciast kremowych. Niestety, nie można zapisać go do kategorii “ratunku goście”, ponieważ trzeba poczekać aż zastygnie.

krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

Składniki:

  • 2 duże paczki słonych krakersów
  • 1 l mleka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy – proszek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno foremki przykryć krakersami. Mąki i proszek budyniowy rozmieszać z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się płynu wlać mieszaninę mączną, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Chwile pogotować, tak by masa nie była surowa. Gorącą wylać na krakersy, przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić, najlepiej odstawić na kilka godzin. Zimne ciasto oprószyć pudrem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.