Krakersowiec, czyli leniwa napoleonka

Błyskawiczne, słodko-słone ciasto. Dla wszystkich wielbicieli ciast kremowych. Niestety, nie można zapisać go do kategorii „ratunku goście”, ponieważ trzeba poczekać aż zastygnie.

Przepis z bloga „Dorota smakuje”.

krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

krakersowiec, czyli leniwa napoleonka_ciasto bez pieczenia_ciasto z kremem

Składniki:

  • 2 duże paczki słonych krakersów
  • 1 l mleka
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Krakersami przykryć dno dużej prostokątnej blaszki (25 x 40 cm). Mąki i budyń rozmieszać z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się płynu wlać mieszaninę mączną, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Chwile pogotować, tak by masa nie była surowa. Gorącą wylać na krakersy, przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić. Zimne oprószyć pudrem.

Znajdź mnie na fb.

Ciasto śmiało można wykonać z dzieckiem, dlatego zapisuję je do akcji „Gotując z dziećmi”.

Inne błyskawiczne słodkości:

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  Księżniczki + sałatka żółto-czerwona_muffinki kokosowe_sałatka ananasowo-arbuzowa_dania na lato  ciasto maślankowo-morelowe_ciasto olejowe_ciasto z owocami_dania błyskawiczne  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik_dania dla dzieci

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *