Błyskawiczne, słodko-słone ciasto. Dla wszystkich wielbicieli ciast kremowych. Niestety, nie można zapisać go do kategorii “ratunku goście”, ponieważ trzeba poczekać aż zastygnie.
Przepis z bloga “Dorota smakuje”.
Składniki:
- 2 duże paczki słonych krakersów
- 1 l mleka
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Krakersami przykryć dno dużej prostokątnej blaszki (25 x 40 cm). Mąki i budyń rozmieszać z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego się płynu wlać mieszaninę mączną, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Chwile pogotować, tak by masa nie była surowa. Gorącą wylać na krakersy, przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić. Zimne oprószyć pudrem.
Znajdź mnie na fb.
Ciasto śmiało można wykonać z dzieckiem, dlatego zapisuję je do akcji “Gotując z dziećmi”.
Inne błyskawiczne słodkości: