Patelnia ogrodowa II, czyli sznycle z indyka z rozmarynem

Jeszcze można korzystać z ogrodowego gotowania. Jeszcze można cieszyć się urokami lata. Dlatego dziś – sznycle z indyka z rozmarynem upieczone na patelni ogrodowej, do tego makaron i warzywa ugotowane na parze. Danie szybkie i smaczne.

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_przepisy na lato

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

Składniki:

  • 80 dag piersi indyka
  • 4 – 5 gałązek rozmarynu
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 10 dag twardego sera żółtego
  • 1 – 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz

sznycle z indyka z rozmarynem_dania błyskawiczne_dania z drobiu_dania na lato

Wykonanie:

Mięso pokroić na części, osolić, popieprzyć. Oberwać z gałązek listki rozmarynu, natrzeć nimi mięso (można zostawić całe gałązki). Oliwę rozgrzać na patelni. Położyć mięso. Upiec z obu stron, dolać śmietanę, posypać serem i na chwilę przykryć pokrywką.

Gotowe.

Przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie makaronu.

A oto i mój rozmaryn, jedno z moich ulubionych ziół.

rozmaryn_zioła w kuchni

Znajdź mnie na fb.

Sznycle z indyka z rozmarynem dodaję do akcji „Zielnik kuchenny”.

Inne dania z mięsem:

Penne z cukinią i kurczakiem_makarony_dnia z drobiu_przepisy na lato_dania błyskawiczne  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  patelnia_dania z drobiu_gyros_przepisy na lato  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *