Wiatraczki z ciasta półfrancuskiego nadziewane morelami, to efektowne ciasteczka z pysznym nadzieniem. Są lekko kwaśne, mało słodkie, pyszne na ciepło i zimno.
Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 dag białego sera
- 50 dag moreli
- gruby, brązowy cukier lub cukier perlisty do posypania
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ser zmielić. Masło posiekać z mąką na piasek, dodać twaróg i szybko zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować, najlepiej wkładając ciasto między dwie folie spożywcze. Rozwałkowane pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Każdy kwadrat naciąć po przekątnej zaczynając od brzegów, nie docinając do środka. Na środku położyć połówkę moreli, złożyć do środka brzegi, co drugi bok, formując wiatraczek. Posypać cukrem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C na złoty kolor. Oprószyć pudrem.
Przepis z “Przyjaciółki”.
Znajdź mnie na fb.
Wiatraczki dodaję do akcji : “Morelkowo brzoskwiniowo”.
Inne słodkie drobiazgi: