Serowe wiatraczki z morelami

Wiatraczki z ciasta półfrancuskiego nadziewane morelami, to efektowne ciasteczka z pysznym nadzieniem. Są lekko kwaśne, mało słodkie, pyszne na ciepło i zimno.

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 25 dag białego sera
  • 50 dag moreli
  • gruby, brązowy cukier lub cukier perlisty do posypania
  • cukier puder do oprószenia

wiatraczki serowe z morelami_ciasteczka z owocami_ciasto półfrancuskie

Wykonanie:

Ser zmielić. Masło posiekać z mąką na piasek, dodać twaróg i szybko zagnieść. Schłodzić. Rozwałkować, najlepiej wkładając ciasto między dwie folie spożywcze. Rozwałkowane pokroić na kwadraty o boku 10 x 10 cm. Każdy kwadrat naciąć po przekątnej zaczynając od brzegów, nie docinając do środka. Na środku położyć połówkę moreli, złożyć do środka brzegi, co drugi bok, formując wiatraczek. Posypać cukrem, piec w piekarniku nagrzanym do 220 °C na złoty kolor. Oprószyć pudrem.

Przepis z „Przyjaciółki”.

Znajdź mnie na fb.

Wiatraczki dodaję do akcji : „Morelkowo brzoskwiniowo”.

Inne słodkie drobiazgi:

Białe wafle_domowe wafelki_dania dla dzieci_ciasteczka  Księżniczki_muffinki kokosowe_dania na lato  Muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką_przepisy na piknik  muffinki czekoladowo-serowe_finger food_przepisy na piknik   

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *