Caprese na patyku

Zamiast tradycyjnego przysmaku z Kampanii w plasterkach na talerzu – caprese na patyku. Świetne przekąska na „stojące” przyjęcia, poza tym zabawna ozdoba stołu.

Przepis Ewy, naszej rodzinnej „dekoratorki”.

caprese na patyku_przekąski_finger food

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 5 kulek minimozzarellii
  • 10 listków bazylii
  • 10 patyczków szaszłykowych
  • ew. słodka papryka do oprószenia sera

caprese na patyku_przekąski_finger food

Wykonanie:

Pomidorom ściąć górną część (tą od zawiązki), częściowo wydrążyć środek. Kulki mozzarelii przeciąć na pół (jeśli są większe pomidory, można użyć całej kulki) i włożyć w wydrążonego pomidorka. Przymocować listki bazylii i nabić na patyczki. Włożyć do szklanki.

Pomidorki dodaję do akcji „Warzywa psiankowate”.

Znajdź mnie na fb.

Inne słone drobiazgi:

 paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik_pierogi pieczone  wytrawne, pełnoziarniste muffinki_muffiny z boczkiem  paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi pomidorami_pierogi pieczone_finger food_przepisy na piknik wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki_finger food

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *