Eleganckie letnie ciasto z delikatnym kremem i borówkami. Słodko-kremowy smak nadzienia przełamuje galaretka z porzeczek. Idealne na przyjęcie pod chmurką.
Przepis z książki “Torty, torciki, rolady” Małgorzaty Jóźwiak.
Składniki rolady:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- ew. odrobina proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek galaretki z czarnych porzeczek (lub dżemu wiśniowego)
Składniki kremu:
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1i1/4 szklanki mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- szklanka kremówki
- szklanka borówek lub innych drobnych owoców
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 200 °C. Formę o wymiarach 25 x 40 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać resztę cukru i dalej ubijać do uzyskania sztywnej lśniącej masy. Utarte żółtka połączyć z pianą. Stopniowo dodać roztopione masło i mąkę – delikatnie mieszając. Piec 10 -15 min na kolor słomy. Ciepłą roladę zwinąć ze ściereczką (procedura tu). Po wystudzeniu posmarować galaretką, ponownie zwinąć. Owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Żółtka utrzeć na krem z pudrem i cukrem waniliowym. Mleko podgrzać, wlać je stopniowo do utartych żółtek cały czas mieszając. Mleko z żółtkami postawić na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia (nie doprowadzać do wrzenia). Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować!) do całkowitego rozpuszczenia, lekko schłodzić. Do masy mlecznej dodać żelatynę, dalej ubitą kremówkę i owoce. Delikatnie wymieszać.
Miskę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą. Roladę pokroić na półcentymetrowe plastry, wyłożyć nimi salaterkę rozpoczynając od dna salaterki. Tak przygotowany środek wypełnić kremem. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając do góry dnem.
Uwagi:
*przyrządzając masę mleczną nie należy się śpieszyć, zbyt szybkie gotowanie spowodować może zważenie się żółtek
**warto masę z żelatyną łączyć stopniowo, najpierw dodać małą porcję masy do żelatyny, dopiero później, po rozmieszaniu, resztę
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji: “Zrolowani”.
Inne ciasta ze śmietaną: