Kula

Eleganckie letnie ciasto z delikatnym kremem i borówkami. Słodko-kremowy smak nadzienia przełamuje galaretka z porzeczek. Idealne na przyjęcie pod chmurką.

Przepis z książki „Torty, torciki, rolady” Małgorzaty Jóźwiak.

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

Składniki rolady:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ew. odrobina proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek galaretki z czarnych porzeczek (lub dżemu wiśniowego)

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

Składniki kremu:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1i1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • szklanka kremówki
  • szklanka borówek lub innych drobnych owoców

Kula_rolada biszkoptowa_ciasto z kremem_ciasto z owocami

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 200 °C.  Formę o wymiarach 25 x 40 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mąkę przesiać. Żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać resztę cukru i dalej ubijać do uzyskania sztywnej lśniącej masy. Utarte żółtka połączyć z pianą. Stopniowo dodać roztopione masło i mąkę – delikatnie mieszając. Piec 10 -15 min na kolor słomy. Ciepłą roladę zwinąć ze ściereczką (procedura tu). Po wystudzeniu posmarować galaretką, ponownie zwinąć. Owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Żółtka utrzeć na krem z pudrem i cukrem waniliowym. Mleko podgrzać, wlać je stopniowo do utartych żółtek cały czas mieszając. Mleko z żółtkami postawić na małym ogniu i cały czas mieszając podgrzewać do zgęstnienia (nie doprowadzać do wrzenia). Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzać (nie gotować!) do całkowitego rozpuszczenia, lekko schłodzić. Do masy mlecznej dodać żelatynę, dalej ubitą kremówkę i owoce. Delikatnie wymieszać.

Miskę o średnicy 21 cm wyłożyć folią spożywczą. Roladę pokroić na półcentymetrowe plastry, wyłożyć nimi salaterkę rozpoczynając od dna salaterki. Tak przygotowany środek wypełnić kremem. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Wyłożyć ciasto na talerz, odwracając do góry dnem.

Uwagi:

*przyrządzając masę mleczną nie należy się śpieszyć, zbyt szybkie gotowanie spowodować może zważenie się żółtek

**warto masę z żelatyną łączyć stopniowo, najpierw dodać małą porcję masy do żelatyny, dopiero później, po rozmieszaniu, resztę

Znajdź mnie na fb.

Przepis dodaję do akcji: „Zrolowani”.

akcja_zrolowani_róża z twarogiem i borówkami_rolada drożdżowa_ciasto z owocami

Inne ciasta ze śmietaną:

rolada z borówkami_rolada biszkoptowa_przepisy na lato_ciasto z owocami  tort cynamonowy_torty_przepisy na lato_ciasta z kremem  Marcinek_ciasto z kremem_torty  Tort - baranek Szon_ciasta z kremem_ciasta z owocami_dania dla dzieci     

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *