Róża, czyli rolada drożdżowa inaczej. Ciasto drożdżowe na roladę jest pulchne i puszyste, nadzienie z twarogu i borówek nadaje kwasowości. W sumie bardzo smaczny, raczej mało słodki wypiek.
Przepis z “Przyjaciółki”, odrobinę zmieniony.
Składniki ciasta:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- ok. 200 ml mleka (ilość zależy od mąki)
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- skórka otarta z cytryny
- 10 dag masła
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 50 dag twarogu
- 2 żółtka
- 3-4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 kubeczek borówek
- puder do oprószenia ciasta lub lukier
Wykonanie:
Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2-3 łyżkami mąki i 3 łyżkami letniego mleka) i odstawić na 20 min. Mąkę przesiać dodać zaczyn, letnie mleko, utarte z cukrem żółtka, rozpuszczone, letnie masło, sól, skórkę cytrynową. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (1,5 – 2 godzin).
W tym czasie zmielić twaróg i utrzeć go z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Owoce umyć i osuszyć.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 40×30 cm. Na cieście rozsmarować masę twarogową, posypać borówkami i zwinąć roladę, zacisnąć brzegi. Podzielić roladę na 10 równych części i ułożyć je skrętem do góry w wysmarowanej masłem foremce o średnicy 26 cm. (w oryginale rolada była pokrojona na plastry o grubości 4 cm i tych części było więcej).
Piec w rozgrzanym piekarniku 45 min w temperaturze 180 °C.
Znajdź mnie na fb.
Przepis dodaję do akcji: “Zrolowani”.
Inne rolady: