Papatacze – korzenne bułeczki z bakaliami

Od dawna chciałam zrobić zupę jabłkową, ale nasza zupa jabłkowa zawsze pojawia się na stole w towarzystwie bułeczek cytrynowych z rodzynkami. A tu jakoś nie po drodze mi z mąką potrzebną do ich wypieku. W końcu zamiast bułeczek cytrynowych upiekłam korzenne bułki z bakaliami. Papatacze – drożdżowe ślimaczki z bakaliami i imbirem – okazały się równie pyszne z zupą jabłkową.

Papatacze - korzenne bułeczki z bakaliami
Papatacze

Składniki papataczy:

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 8 dag masła w temperaturze pokojowej
  • 5 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 30 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, żurawina, ale można też dodać orzechy)
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 5 dag cukru
  • 3 dag masła
  • 1 pełna łyżeczka imbiru (w oryginale był cynamon)

Wierzch:

  • cukier puder do oprószenia bułek
  • ew. 5 dag cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny + łyżeczka masła

Jak zrobić papatacze?

Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać łyżkę – dwie mleka, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 10-15 do wzburzenia. Wyrośnięty rozczyn dodać do pozostałych składników i razem dobrze wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (mikserem z hakiem ok. 15 minut). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotować bakalie – umyć, osuszyć, posiekać i wymieszać ze skórką pomarańczową oraz imbirem (cynamonem lub przyprawami korzennymi).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości 1 cm. Wierzch posypać cukrem i wiórkami masła oraz bakaliami. Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w centymetrowej grubości plastry. Ułożyć luźno, zwinięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 30 minut. Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem lub posmarować polewą (składniki polewy połączyć).

Smacznego :).

Z książki: Przepisy czytelników. Ciasta i ciasteczka”.

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.