Naszymi hitami rybnym ostatnich miesięcy są: strogonow z pstrąga, ryba z pieca z sosem pietruszkowym i właśnie ta zupa z pomidorami i groszkiem. Zupa niezwykle aromatyczna (a to za sprawą limonki i imbiru), sycąca, gęsta, ale z kategorii fit. No i jeszcze jedno, może nie należy do dań błyskawicznych, ale gdy dobrze wszystko zorganizujemy, przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Serdecznie polecam :).
Na podstawie przepisu p. Okrasy.
Składniki:
- 80 dag pstrąga tęczowego (bez ości i skóry)
- 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
- 200 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- kawałek pora (biała część)
- 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- skórka otarta z jednej limonki
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub kolendry
- do wywaru: 1 mała pietruszka, 2 marchewki, kawałek pora i selera
- 2-3 ziemniaki
- przyprawy do wywaru: listek laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu
Wykonanie:
A to mój sposób na w miarę szybkie przygotowanie zupy.
Najpierw myję filety z pstrąga, osuszam, oddzielam skórę i ew. ości, kroję na kawałki, solę, nacieram imbirem i skórką startą z 3/4 limonki, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku (jeśli duży, jeden) i odstawiam do lodówki.
Gdy ryba jest już w lodówce, obieram warzywa i kroję na części, ziemniaki w kostkę, zalewam wodą (1,5-2 l), dodaję listek, ziele angielskie i ziarna pieprzu i gotuje wywar (ok. 15-20 minut).
Wywar gotuję się, a ja w tym czasie kroję pora w półplasterki i smażę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaję pozostały czosnek, mieszam i uważam, by nie przypalił się. Dodaję pomidory z zalewą i koncentrat i jeszcze chwilę całość duszę.
Wywar ugotowany. Wyjmuję marchew, pietruszkę, por i seler (zostawiam ziemniaki), dodaję groszek i gotuję 5-7 minut. Następnie dorzucam rybę, gotuję kolejne 5-6 minut. Teraz wlewam sos pomidorowy, całość zagotowuję, doprawiam solą, pieprzem i pozostałą skórką z limonki. Zostawiam na kilka minut.
Podaję posypaną natką pietruszki i ew. z grzankami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zupy:
1 thoughts on “Zupa rybna z pomidorami i groszkiem”