Strogonow z pstrąga

Z cyklu szybki obiad – strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).

Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.

strogonow z pstrąga_szybki obiad_danie rybne_gulasz rybny

Składniki:

  • 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
  • 1-2 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • 1 cebula
  • 50 dag pieczarek
  • 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • natka do posypania

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę  oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.

Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb. 

Inne dania rybne na szybki obiad:

łosoś na szpinaku z makaronem naleśnikowym_ryby_szpinak_dania błyskawiczne  pieczony łosoś ze szparagami_łosoś z grilla_błyskawiczny obiad_danie na piątek  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  farfalle z tuńczykiem_makaron z tuńczykiem_błyskawiczne dania  zapiekanka z łososiem_łosoś z ziemniakami_kuchnia szwedzka_obiad na lato

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.