Babka jaglana

Babka piaskowa, ucierana, jaglana z migdałami, bez mąki pszennej. Zrobiłam ją w wersji cytrynowej, ale równie pyszna jest wersja migdałowa. W babce wyczuwalne są grudki migdałów, dla nas to zaleta :). I jeszcze jedna informacja, ciasto długo zachowuje świeżość i lepiej smakuje na 2-3 dzień :).

babka jaglana_babka migdałowa_babka bezglutenowa_babka ucierana_babka piaskowa

Składniki (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • skórka i sok z cytryny (lub , w wersji migdałowej, 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany i kilka kropli ekstraktu migdałowego)
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta (lub polewa z białej czekolady)

Wykonanie:

Mąkę jaglaną, ziemniaczaną, mielone migdały i proszek do pieczenia wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta, trochę to trwa). Do utartego masła dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie ucierając. Do masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę, sok i skórkę z cytryny (lub ekstrakt i śmietanę, w zależności od wersji).

Ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli i dodać ją partiami (najlepiej na trzy razy) do surowego ciasta. Po każdej partii dokładnie mieszając.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 40-60 minut, do suchego patyczka – trzeba koniecznie sprawdzić. Czas pieczenia zależy od piekarnika i od foremki, w mojej, bez komina, piekłam babkę dłużej. Do pieczenia tej babki polecam foremkę z kominem.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.