Z cyklu szybki obiad – strogonow z pstrąga. Aromatyczne, acz delikatne danie, rodzaj gulaszu rybnego. A przygotowanie trwa tyle, ile ugotowanie ziemniaków :).
Jeśli szukasz mięsnego strogonowa kliknij TU.
Składniki:
- 1 kg filetów z pstrąga tęczowego
- 1-2 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
- 1 cebula
- 50 dag pieczarek
- 1 szklanka gęstej śmietanki 22 %
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- natka do posypania
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, oddzielić ogonki od kapeluszy. Kapelusze pokroić w plasterki. Na ogonkach ugotować wywar. Cebulę pokroić w piórka. Rybę oczyścić ze skóry i ew. ości, pokroić w paski (większe niż w tradycyjnym strogonowie). Oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć bardzo delikatnie przewracając. Na drugiej patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę smażyć. Dodać wywar, odparować, dodać koncentrat pomidorowy, śmietankę, a na koniec delikatnie rybę. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe danie posypać natką.
Najlepsze z bagietką, buraczkami i białym winem lub wersja obiadowa z ziemniakami i surówką.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania rybne na szybki obiad: