Ze starego zeszytu, starodawny przepis na przesłodki blok, czyli coś co kiedyś zastępowało czekoladę. Z niewiadomych przyczyn smakuje i cieszy do dziś :).
Składniki:
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 25 dag bakalii (u mnie rodzynki, morele, śliwki, żurawina, ale fajnie też dodać orzechy i migdały)
- 15 dag herbatników ( u mnie bezglutenowe duńskie)
- ew. do wyboru rum, likier pomarańczowy, kawowy (można pominąć, wtedy blok jest waniliowo-kakaowy)
Wykonanie:
Przygotować bakalie – umyć, osuszyć, większe pokroić.
Herbatniki pokruszyć.
Przygotować keksówkę – posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Mleko, masło cukier waniliowy, kakao, rozpuścić, zagotować i pogotować 3-5 minut. Przestudzić, dodać bakalie, mleko w proszku – wymieszać. Wsypać herbatniki i ponownie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki i zostawić do zastygnięcia (najlepiej do lodówki na 10-12 godzin).
Kroić ostrym nożem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne słodkości z cyklu czekoladopodobni: