Pączki z piekarnika

Lżejsza wersja pączków – pączki z piekarnika nadziewane różą i oblane lukrem.
Z przepisu Jakuba Kuronia.

Pączki z piekarnika nadziewane dżemem z różą i polane lukrem cytrynowym
Pączki z piekarnika

Pączki pieczone składniki:

  • 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • 60 g cukru (50 g do ciasta + 10 g na rozczyn)
  • 250 ml letniego mleka (200 ml do ciasta + 50 ml na rozczyn)
  • 1 jako 
  • 30 g roztopionego masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie (u mnie w części powidła, w części marmolada wymieszana z konfiturą z róży)
  • lukier – szklanka cukru pudru + sok z cytryny

Jak zrobić pączki z piekarnika?

Z 20 g drożdży, 10 g cukru i 50 ml mleka zrobić rozczyn, tzn. wymieszać składniki i zostawić w cieple na 10 minut, by mieszanka wzburzyła się. 

Mąkę przesiać, dodać do niej jajko, pozostały cukier i mleko, esencję, sól i rozczyn wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Można dłońmi, można robotem kuchennym. Przygotowane ciasto zostawić w misie w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu na 40-60 minut (do podwojenia objętości). 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wykrawać kółka o średnicy 5 cm. Układać na blasze do pieczenia i zostawić na 20 minut, by bułki „napuszyły” się. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piec do zrumienienia. Ciepłe napełnić nadzieniem z pomocą szprycy z długą końcówką*.

Cukier puder rozmieszać z sokiem cytrynowym i polukrować pączki.

* jeśli nie masz specjalnej szprycki do nadziewania pączków, można je nadziać przed pieczeniem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *