Indyk w maladze

Indyk w maladze to wspaniała przystawka na każde przyjęcie. Elegancka, delikatna, smaczna i ładnie się prezentuje. W naszym jesiennym sezonie imieninowo-urodzinowym – obowiązkowa :).

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Składniki:

  • 0,5 kg upieczonej piersi z indyka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła
  • szklanka esencjonalnego rosołu
  • 1/3 szklanki białego wina likierowego (u mnie malaga)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ozdoby: winogrona, liście winogron, inne

Wykonanie:

Indyka nasolić, oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

Piekarnik rozgrzać do 200 °C. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia, dodać masło, zacisnąć boki, przekuć i piec w, zależności od grubości mięsa, 25-35 minut. Wystudzić.

Rosół zagotować, dodać do niego malagę i żelatynę – wymieszać. Wystudzić.

Mięso pokroić na plastry, ułożyć na głębokim półmisku wraz z ozdobami. Zalać tężejącą galaretką. Zostawić w lodówce do całkowitego stężenia.

Do mięsa pasują gruszki z tymiankiem, buraczki z orzechami, chrzan, ćwikła, musztarda, marynaty.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

indyk w maladze_mięso w galarecie_przystawki

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

       

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.