Delikatna, bezglutenowa wędlina z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej i koperku. Klops można zjeść na ciepło na obiad z dodatkiem ziemniaków, warzyw i dowolnego sosu (choćby jogurtowy), można podzielić na części, zalać galaretką i mamy świetną przystawkę, w końcu można pokroić w cienkie plastry na kanapki.
Polecam wszystkim, którzy lubią dania lekkostrawne, dietetyczne i bezglutenowe.
Przepis Ani (bardzo dziękuję).
Składniki:
- 1 kg mięsa z indyka (u mnie pierś; pieczeń jest chuda)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (surowej)
- 1 szklanka posiekanego koperku lub natki
- 5 jajek
- sól, ew. pieprz
Wykonanie:
Mięso zmielić.
Kaszę wsypać do garnka, uprażyć na sucho, zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), odlać i osączyć.
Do mięsa dodać jajka, posiekany koperek, kaszę, sól i dobrze wyrobić (masa jest dość rzadka). Podzielić na dwie części. Każdą włożyć do rękawa do pieczenia, zasznurować boki (jak cukierki) i wstawić do garnka z dużą ilością wrzącej wody.
Gotować na wolnym ogniu (woda ma tylko pykać) przez godzinę. W połowie gotowania przewrócić na drugą stronę.
Uwaga: po włożeniu mięsa do rękawa można na wierzch położyć odrobinę masła.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe mięsa na kanapki: