Klops z indyka z kaszą jaglaną

Delikatna, bezglutenowa wędlina z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej i koperku. Klops można zjeść na ciepło na obiad z dodatkiem ziemniaków, warzyw i dowolnego sosu (choćby jogurtowy), można podzielić na części, zalać galaretką i mamy świetną przystawkę, w końcu można pokroić w cienkie plastry na kanapki.

Polecam wszystkim, którzy lubią dania lekkostrawne, dietetyczne i bezglutenowe.

Przepis Ani (bardzo dziękuję).

wędlina z indyka z kaszą jaglaną_pieczeń bez glutenu_klops z pietruszką_mięso z kaszą jaglaną_wędlina na kanapki

Składniki:

  • 1 kg mięsa z indyka (u mnie pierś; pieczeń jest chuda)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej (surowej)
  • 1 szklanka posiekanego koperku lub natki
  • 5 jajek
  • sól, ew. pieprz

Wykonanie:

Mięso zmielić.

Kaszę wsypać do garnka, uprażyć na sucho, zalać wrzątkiem (uwaga pryszcze), odlać i osączyć.

Do mięsa dodać jajka, posiekany koperek, kaszę, sól i dobrze wyrobić (masa jest dość rzadka). Podzielić na dwie części. Każdą włożyć do rękawa do pieczenia, zasznurować boki (jak cukierki) i wstawić do garnka z dużą ilością wrzącej wody.

Gotować na wolnym ogniu (woda ma tylko pykać) przez godzinę. W połowie gotowania przewrócić na drugą stronę.

Uwaga: po włożeniu mięsa do rękawa można na wierzch położyć odrobinę masła.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

wędlina z indyka z kaszą jaglaną_pieczeń bez glutenu_klops z pietruszką_mięso z kaszą jaglaną_wędlina na kanapki

Inne domowe mięsa na kanapki:

schab faszerowany polędwiczką i śliwakmi_dania z wieprzowiny_pieczeń_dania na Wielkanoc  pieczeń rzymska_danie z drobiu_danie z wołowiny_Wielkanoc  pasztet z pistacjami_pasztet z cielęciny_pasztet z orzechami_pasztet wielkanocny  rolada schabowa Ewy Wachowicz_rolada wieprzowa z żurawiną_pieczeń wielkanocna_obiad na niedzielę

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *