Błyskawiczny wypiek z wafelkami czekoladowymi. Puszyste, łaciate babeczki, świetny podwieczorek, przekąska, COŚ słodkiego. A dlaczego teatralne? Jednym ze składników są wafelki teatralne – moja regionalna słodkość.
Aha, dodam jedynie, że na blogu są już muffinki z ciasteczkami – księżniczki z wafelkami kokosowymi (i te są naszym faworytem).
Na podstawie przepisu z blogu “Gotuję, bo lubię”.
Składniki:
- 270 g mąki
- 3 czekoladowe wafelki teatralne (3 x 46 g)
- 130 g cukru
- 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach (można mleczną lub gorzką)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka mleka (można zastąpić maślanką)
- 100 ml oleju
- 1 jajko
- ew. cukier puder do oprószenia lub czekolada do polania, lub dowolny sos
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Przygotowujemy foremki do muffinek – smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.
W jednym naczyniu łączymy składniki suche (mąka, pokruszone wafelki, cukier, proszek do pieczenia, czekolada, sól). W drugim składniki mokre – wanilię, mleko, olej, jajko. Obie mieszaniny łączymy krótko mieszając. Przekładamy do foremek na muffinki i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu można polać polewą czekoladową, oprószyć pudrem lub podać z kleksem bitej śmietany.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne błyskawiczne wypieki: