Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Mielone z ziemniakami i mizerią inaczej? Tak! Przedstawiam klopsiki zapieczone w masie ziemniaczanej – smaczne i pożywne danie na obiad czy kolację.

Z „Przyjaciółki”.

Zapiekanka ziemniaczana z klopsikami_danie jednogarnkowe_danie bezglutenowe_danie z mięsa mielonego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 dag mielonego mięsa (u mnie z indyka i kurczaka)
  • ząbek czosnku
  • 5 dag rozkruszonych płatków kukurydzianych lub kaszy kukurydzianej (w wersji glutenowej bułka tarta)
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany
  • cebula (pominęłam)
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • olej
  • 3 dag masła
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc dokładnie tłuczkiem. Wystudzić.

Formę do zapiekania natłuścić olejem i posypać rozkruszonymi płatkami.

Do mielonego mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, 2 pełne łyżki płatków, sól, pieprz i dobrze wyrobić. Z masy uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach.

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, ew. posiekaną cebulę, oregano, sól, pieprz, gałkę muszkatołową – wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Masę przełożyć do foremki, na niej ułożyć klopsiki. Całość posypać wiórkami masła.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i piec 40-50 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

akcja _warzywa psiankowate_zapiekanka ziemniaczana z klopsikami

Inne zapiekanki:

 nagus_babka ziemniaczana_kuchnia mazowiecka  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Gnocchi alla romana_kluski z kaszy manny_zapiekanik  zapiekanka z cukinii_danie na lato_danie wegetariańskie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *